Modificări la Bacalaureat. Propunerile din proiectul noii legi a Educației include testări la Matematică pentru liceenii de la profilul umanist sau cele de competențe socio-umane pentru cei de la real. Ministrul Educației spune că astfel tinerii absolvenți vor fi pregătiți pentru a funcționa în societate, odată cu promovarea examenului de maturitate, cum mai este numit Bacalaureatul.

”Ultimă probă a Bacalaureatului, tot de competențe, (…) va avea un caracter mai degrabă aplicat. Este o probă care va testa situații din viața reală. (…) Vrem să ne asigurăm că absolventul de Bacalaureat, care este încă în România un examen al maturității, are toate competențele necesare pentru a funcționa în societate în conformitate cu profilul absolventului”, a declarat ministrul Ligia Deca.

Pentru cei de la profilul real, este prevăzută o probă de competențe socio-umane: ”adică ne referim mai ales la competențele care țin de cetățenie activă și care vizează filosofie, psihologie, logică și așa mai departe”, a spus ministrul.

Bacalaureatul într-o nouă formulă

În noul proiect de modificare a Legii Educației sunt propuse modificări ale examenului de Bacalaureat. Dacă acestea vor fi aprobate în 2023, se vor aplica din 2028.

”Bacalaureatul, în urma dezbaterii publice, a ajuns la o formulă care să îmbine unele practici existente cu cerințele rezultate în urma evoluției și societății, și în plan tehnologic. O primă chestiune este legată de probele de competențe: proba de competențe digitale și probele de competențe lingvistice pentru 2 limbi străine, sigur, de nivel diferit, pentru că cele 2 limbi străine pe care elevii le cunosc la sfârșitul liceului au nivel de competență diferită.

Aceste trei probe de competențe se pot desfășura cu mult timp înainte de desfășurarea celorlalte probe, adică începând cu clasa a XI-a, tocmai pentru a limita numărul de probe pe care un elev de clasa a XII-a trebuie să le parcurgă”, a precizat ministrul.

Probele de competențe

Proiectul prevede că liceenii vor avea probe de competențe înaintea examenului propriu-zis: cea de competențe digitale și două de competențe lingvistice la cele două limbi moderne studiate în liceu.

”(…) nivelul de competență lingvistică va fi legat de nivelul de competență pe care îl avem în cadrul european privind competențele lingvistice. Adică atunci când proba de competență va fi luată, se va ști dacă un elev are nivel pe B1 pe B2 C1 C2 la engleză sau la franceză, sau la cealaltă limbă, sau cealaltă limbă străină urmează să promoveze. Deci, asta este o noutate, pentru că legăm de cadrul european de competențe și permitem acelor copii care au deja certificate de competență de limbă străină să-și echivaleze aceste probe”, a declarat Deca, pentru sursa citată, potrivit edupedu.ro.

Probele scrise la Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat va include proba de limba română, scris și oral, proba obligatorie, a profilului și a treia probă scrisă, legată de profil. A patra va fi o probă de competențe, cu caracter aplicat.

”Este o probă care va testa situații din viața reală, care să fie complementară profilului. (…)  Înseamnă că pentru profilul umanist vom avea o probă de competențe matematice, adică la nivelul de a calcula cât înseamnă o dobândă sau a înțelege care împrumut este mai avantajos pentru un tânăr.

Da, deci este vorba de a ne asigura că un tânăr are această capacitate de a se descurca în societate.

 Pentru celălalt profil, pentru profilul real avem o probă de competențe socio-umane, adică ne referim mai ales la competențele care țin de cetățenie activă și care vizează filosofie, psihologie, logică și așa mai departe.Vrem să ne asigurăm că absolventul de bacalaureat, care este încă în România un examen al maturității, are toate competențele necesare pentru a funcționa în societate în conformitate cu profilul absolventului.

Aș menționa, tot așa ca și la evaluarea națională, că acest nou tip de bacalaureat s-ar aplica pentru cei care intră clasa a IX-a în anul școlar următor intrării legii în vigoare, deci nu este imediată, nu este iminentă aplicarea lui și de asemenea, aș menționa că pentru liceu vom avea și alte planuri-cadru care să permită aplicarea unui astfel de Bacalaureat”, spune Ligia Deca.

sursa: alba24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus