Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 14 decembrie 2023, ora 1330, la Sala de Lectură, o manifestare cultural-educativă desfășurată sub genericul „Maria Callas – Casta Diva”.

Fidelă tradiției de a aduce în fața publicului, în mod deosebit a publicului tânăr, subiecte atractive, care nu se studiază la orele de curs, biblioteca județeană a organizat această activitate pentru a marca cei 100 de ani care s-au împlinit, la 2 decembrie, de la nașterea Mariei Callas, considerată cea mai mare artistă lirică a secolului XX, vocea care a fascinat iubitorii de operă din întreaga lume.

Genericul activității face trimitere la celebra arie „Casta Diva” din opera Norma de Vincenzo Bellini, unul dintre rolurile de referință ale marii artiste.

Viața și cariera artistică a marii cântărețe vor fi prezentate pornind de la anii copilăriei petrecuți la New York, cei ai adolescenței din Grecia de baștină, culminând cu intrarea triumfală pe cele mai mari scene ale teatrelor lirice din lume: Arenele din Verona, Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Covent Garden din Londra, Opera Garnier din Paris și enumerarea poate continua. Vor fi punctate marile roluri pe care le-a interpretat Maria Callas în operele celor mai mari compozitori: Rossini și Verdi, Bellini și Puccini, Donizetti și Gounod etc. Toate acestea vor fi ilustrate cu arii celebre din opere care vor pune în lumină calitățile excepționale ale vocii Mariei Callas: timbrul deosebit, acuratețea frazării, eleganța interpretării, întinderea și puritatea sunetului, toate fiind, alături de talentul nativ, rodul unei munci extraordinare.

Gloria artistică a Mariei Callas, neegalată vreodată de o altă cântăreață, va fi pusă alături de viața ei sentimentală zbuciumată și marcată, în realitate, de nefericire.

Am organizat această prezentare cu speranța că publicul tânăr va fi atras de muzica de operă, va căuta să se documenteze și va dori să-și facă o cultură muzicală atât de necesară pentru educația estetică.

Ca de obicei, la finalul prezentării, participanților li se vor adresa întrebări din subiectul expus, iar cei care vor da răspunsuri corecte vor primi premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.

 

 

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus