Comunicat de presă

Începutul lunii octombrie înseamnă pentru Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva o nouă întâlnire cu prietenii în cadrul activității culturale desfășurate sub genericul Noaptea Bibliotecilor.

Orele pe care, în Noaptea Bibliotecilor, le petrecem cu prietenii noștri, din ce în ce mai mulți, ne apropie și mai mult de aceștia, ne cunoaștem mai bine și, de aceea, în fiecare an ne străduim să fim la înălțime în privința calității acestui eveniment.

DSC_8066

Și în acest prim sfârșit de săptămână din octombrie, când în mod tradițional se desfășoară Noaptea Bibliotecilor, am deschis larg poarta și oaspeții noștri au umplut până la refuz curtea bibliotecii. Au avut toate motivele să o facă pentru că, odată ce ne-au trecut pragul, parcă au pășit într-o poveste. La intrare, în spațiul nostru expozițional, pe un panou bogat ilustrat, au putut cunoaște povestea orașului Deva a cărui cetate, în acest an, împlinește 750 de ani de la prima atestare documentară. Imagini de epocă, clădiri vechi, Cetatea străveche, oameni și locuri dragi din Deva au creionat o istorie în imagini care a impresionat vizitatorii.

Copiii au fost invitați să pășească în lumea poveștilor în compania minunaților artiști ai Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani care, sub bagheta regizorului Boris Melinti, au interpretat piesa pentru copii „Cei trei purceluși” de Serghei Mihalkov. Micii spectatori au fost ochi și urechi, au urmărit piesa cu mare atenție, au interacționat cu artiștii, a fost pentru ei o bucurie pe care au exprimat-o în aplauzele vii ce au răsplătit actorii.

DSC_8108

DSC_8126

DSC_8105

A fost apoi rândul Secției Împrumut Carte pentru Copii să fie gazda unui atelier denumit „Ora să ȘTIM”, în cadrul căruia copiii au fost invitați în universul lecturii interactive, unde pe baza cărții „Rostogol și vulcanii noroioși” de Lavinia Braniște au aflat noțiuni elementare despre obiectele și fenomenele din lumea înconjurătoare, despre formarea și compoziția vulcanilor de pe întreg pământul. Cu ajutorul experimentului copiii au învățat din ce este compus un vulcan și cum se manifestă atunci când erupe.

A urmat o atractivă sesiune de pictură pe față și o amuzantă petrecere cu clown. Anul acesta  le-am pregătit o surpriză celor mai mici cititori, și anume o oglindă foto. Astfel, ei au putut imortaliza momentele plăcute petrecute la Biblioteca Județeană. Bucuria copiilor a fost și bucuria noastră, am fost mulțumiți că micii noștri prieteni s-au simțit excelent la noi.

DSC_8138

Momentul mult așteptat al serii a fost întâlnirea cu îndrăgita și talentata cântăreață Felicia Donose, devenită celebră sub numele de Feli, grație concursului „Vocea României”. Piesele ei binecunoscute au fost primite cu urale de bucurie, iar artista a evoluat la un nivel calitativ foarte ridicat, spre marea satisfacție a celor prezenți.

Un spectaculos foc de artificii a încheiat recitalul susținut de Feli, un recital ce va rămâne multă vreme în inimile celor prezenți.

DSC_8235

DSC_8223

A urmat un tur al secțiilor, birourilor și depozitelor Bibliotecii, unde vizitatorii au primit explicații de la bibliotecari. Aceștia le-au vorbit oaspeților despre organizarea bibliotecii, despre profesia de bibliotecar și despre drumul pe care îl parcurge o carte din momentul în care intră în bibliotecă și până când ajunge în mâna cititorului.

Pentru că am dorit să îmbinăm utilul cu plăcutul, am inclus în program un moment de educație financiară sub genericul „Să vorbim despre bani”, subiect pe care nu întâmplător l-am ales, ci am ținut seama de faptul că toți dorim să avem noțiuni elementare de economie și finanțe. Ne place sau nu să recunoaștem, banii sunt cea mai acută problemă a fiecărui om. Și pentru că primul pas în educația financiară constă în capacitatea de a percepe și analiza propria situație în contextul economic al momentului, publicul a fost invitat  într-o călătorie propusă de Banca Central Europeană în peisajul „Inflation Island” (Insula Inflației).

În decursul explorării insulei s-a putut vedea, pe înțelesul tuturor, cum reacționează oamenii și mediul economic la inflație și la deflație și cum se modifică peisajul. De asemenea, participanții au învățat să identifice diversele scenarii în care inflația ne influențează bugetul personal și nivelul de trai. Devenind conștienți de felul în care ne este influențată valoarea veniturilor și cheltuielilor, putem lua decizii potrivite pentru gospodărirea banilor noștri.

La cinematograful de pe insulă participanții au vizionat videoclipuri și fotografii care arată cum au fost afectate de inflație și de deflație diverse țări de-a lungul anilor. Iar în final, câteva momente au fost dedicate modului în care trebuie să ne protejăm valorile de care avem nevoie zilnic (bani, carduri, acte, telefoane pe care putem avea aplicații bancare). Sperăm că povestea noastră despre bani a bucurat și de această dată curajoșii care au ales să participe la o sesiune de educație financiară!

Ca de obicei, au urmat proiecții de filme în curtea instituției și la Sala de Lectură până la ora 200 din noapte, anul acesta aducând în fața publicului ecranizări ale unor cărți celebre, tematica fiind „Cartea și filmul”.

Pe toată durata nopții, la Secția de Artă și Carte Franceză a fost accesibil standul de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO din București.

Și în acest an, „restanțierii” care ne-au trecut pragul în această noapte au fost iertați, iar utilizatorii noi s-au putut înscrie la bibliotecă gratuit.

Așa cum facem la toate activitățile noastre, fiecare dintre noi s-a pregătit cu emoție pentru această întâlnire, fiecare bibliotecar a vrut să fie la înălțimea așteptărilor pe care publicul nostru le are de la o instituție de cultură de anvergura bibliotecii județene.

DSC_8173

DSC_8187

An de an ne propunem ca Noaptea Bibliotecilor pe care o pregătim să fie mai reușită decât ediția precedentă, să organizăm ediții cât mai plăcute care să ofere satisfacții în primul rând prietenilor noștri. Prin această importantă activitate culturală, menirea noastră ca principală instituție de cultură a județului este împlinită, eforturile noastre pentru promovarea culturii, a lecturii, a interesului pentru carte sunt pe deplin răsplătite. Numărul din ce în ce mai mare de prieteni ai bibliotecii este un semn limpede care ne arată că lectura, cărțile din toate domeniile rămân încă la mare căutare, în ciuda concurenței internetului.

La fel ca la toate proiectele noastre, și pentru Noaptea Bibliotecilor am avut mereu alături Consiliul Județean Hunedoara, care ne-a sprijinit, iar pentru acest sprijin îi suntem recunoscători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus