Îmi plac la nebunie rețelele de socializare, mai ales facebook. Nu mă interesează postările cu mâțe, câini, cauze ratate, fotografii personale etc. În schimb, ador să văd cât de analfabeți sunt toți închipuiții. Nu mă refer aici la o virgulă uitată sau greșit plasată, nici la un banal „din” folosit în loc de „dintre”, un „datorită” folosit ca „din cauză că” ș.a.m.d. Se poate întâmpla oricui, chiar și unora dintre cei care mi-au corectat de-a lungul vremii textele, înainte de publicare în diverse ziare. Nu pentru asemenea greșeli sunt atât de încântată. Mă simt, în schimb, răzbunată când văd că un primar scrie „V-A veni” sau „A-ȚI aflat”. Mă distrez când același personaj îi corectează pe alții, sigur – la fel de analfabeți ca el. Cum să nu hohotești când observi că un parlamentar povestește cât de mândru e de „FICA sa”? Dar când un altul relatează că se va „ÂNTÂLNI” cu nu știu ce mare personalitate politică a lumii? Sunt pline paginile personale ale politicienilor de „VE-ȚI, FI-ȚI, INTRII, HAIDE-ȚI, SÂNT, SUNTE-ȚI, SÂNTE-ȚI”. etc., etc. E la fel și în cazul unor „vedete” și „vedetuțe”.

După ce îmi trece râsul, mă întristez. Brusc, mă gândesc la profesorii de limba română. Cei adevărați, pentru că am văzut și între ei mulți analfabeți. Cum s-or simți când văd ce au educat? Nu pot să nu mă întristez. Munca lor a fost în zadar, chiar dacă „loazele” au ajuns oameni cu stare. Veți spune că nu contează cum scrii, ci cât de plin e buzunarul sau contul. Poate că e așa, habar n-am. Zic, totuși, că e rușinos ca un om să nu fie în stare să scrie trei rânduri fără ca un altul să râdă în hohote citind. Poate tocmai din cauza asta am ajuns unde suntem – săraci și atât de ușor de manipulat. Păcat! Degeaba se tot vorbește cât de bună a fost școala în perioada comunistă și ce slabă calitate are astăzi. Nu e adevărat! Cei mai mulți au făcut primele opt clase în comunism. În primii opt ani de școală se studiază gramatica, oameni buni, și e obligatorie, chiar și astăzi!

3 răspunsuri

  1. Dar de parlamentarul nostru care spunea ca s au’ABSOLVIT” FONDURI EUROPENE CE PARERE AVETI?

  2. Mii de scuze, doamna jurnalist. In loc de “Se poate întâmpla oricui” , corect e *i se poate…In romana, avem o dublare a complemetului indirect si direct printr -o forma atona (l-am vazut, ti-am dat etc.). Fara nicio intenție de a epata, mi-e teama ca suntem prea atenti la VIP-uri sa mai vedem analfabetul roman de rand. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus