Ceremonia de întronizare a Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe a avut loc la 30 septembrie 2007.

Cuvântul în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost rostit atunci de mitropolitul Laurenţiu al Ardealului.

Înalţi demnitari români şi reprezentanţi ai cultelor din străinătate au fost prezenţi atunci la Catedrala Patriarhală pentru a participa la ceremonia de întronizare a noului Întâistătător al BOR. Printre participanţi s-au numărat preşedintele Traian Băsescu, Regele Mihai I, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

Au participat, de asemenea, 30 de delegaţii cuprinzând 90 de ierarhi ai cultelor creştine. Au venit reprezentaţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume, în total 16 delegaţii, ai Consiliului Mondial al Bisericilor, ai Conferinţei Bisericilor Europene şi ai Bisericii Anglicane.

***
PF Daniel (Daniel Ciobotea) s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş.

A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970 – 1974). În anul 1979 şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg.

Din anul 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia, unde între anii 1986 şi 1988 a fost şi director adjunct.

La 6 august 1987 a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel. În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul ‘Lugojanul’. La 1 iulie 1990 a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

A fost ales în funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române după decesul Patriarhului Teoctist, la 30 iulie 2007.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus