Aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis, incidenţa estimată la nivelul populaţiei României fiind de 2%, arată statisticile Societăţii Române de Dermatologie (SRD).

“Psoriazisul este o boală sistemică, însemnând că are multiple manifestări şi co-morbidităţi, din păcate nu se opreşte doar la nivelul pielii, ea putând afecta în diverse feluri şi alte organe. Psoriazisul nu este contagios. 90% dintre pacienţi au psoriazis în plăci, care poate apărea oriunde pe corp, dar cel mai adesea pe scalp, coate, partea de jos a spatelui, pe abdomen, în zona buricului şi pe genunchi. Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, vârsta de debut fiind în general 15-30 de ani”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, secretarul general al SRD, medicul dermatolog Alin Nicolescu.

El a spus că deşi boala nu este contagioasă, multe persoane evită să atingă un bolnav cu psoriazis, iar sentimentele de stigmatizare şi izolare duc la un nivel crescut al depresiei, la consecinţe psihosociale negative în cazul pacientului suferind de psoriazis şi implicit la o calitate a vieţii scăzută.

“Există o stigmă semnificativă asociată cu psoriazisul. Pacienţii experimentează ruşine, furie, îngrijorare şi jenă. 43% dintre pacienţii cu vârste între 20 şi 29 de ani cred că psoriazisul este o ruşine socială. 80% dintre pacienţii cu psoriazis relatează un impact profund negativ al bolii asupra activităţilor zilnice, iar 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută la locul de muncă”, a spus medicul dermatolog.

Potrivit statisticilor, 23% din pacienţi afirmă că psoriazisul a influenţat alegerea unei cariere, 62% dintre pacienţi relatează probleme financiare, iar 23% au afirmat că psoriazisul le afectează negativ venitul. Totodată, una din cinci dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis declară că boala le afectează relaţia cu partenerul de viaţă, scrie Agerpres.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Psoriazisului este marcată anual, începând din 2004, pe 29 octombrie.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Psoriazisului, Asociaţia Alternative Sociale, în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) şi Fundaţia Comunitară Bucureşti au organizat, marţi, evenimentul “Noaptea Înotătorilor” care face parte din campania “Atitudinea este Contagioasă” şi care îşi propune să atragă atenţia asupra problemelor sociale pe care le generează această boală, asupra stigmei la care sunt supuşi bolnavii cue psoriazis, dar şi să strângă bani pentru un program special de reintegrare socio-profesională a bolnavilor cu psoriazis.

gandul.info

foto: pressalert.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus