Rezervaţia de zimbri din Pădurea Slivuţ, una dintre cele mai importate atracţii turistice din Ţara Haţegului, şi-a închis porţile pentru vizitatori.

În ultimele patru săptămâni cinci dintre cele 13 animale aflate în îngrijirea angajaţilor Ocolului Silvic Haţeg au murit, iar panica a pus stăpânire şi pe celelalte mamifere, care nu îşi mai găsesc locul în ţarcuri. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara a confirmat recent existenţa în zonă a unui focar de bluetongue (boala limbii albastre), infecţia care nedepistată la timp duce la moartea animalelor.

Cinci animale moarte într-o lună

Primul zimbru a murit în aria protejată din Haţeg în urmă cu aproximativ o lună, iar veterinarii nu s-au pronunţat asupra cauzelor care au dus la decesul acestuia. Alte două mamifere au murit două săptămâni mai târziu, în urma infecţiei cu boala limbii albastre, lucru confirmat de reprezentanţii DSVSA Hunedoara. Cele două decese i-au luat prin suprindere pe îngrijitori şi pe medicii veterinari, care au spus că în cazul animalelor sălbatice astfel de afecţiuni sunt depistate cu întârziere, pentru că se intră mai rar în contact cu mamiferele. După moartea celor doi zimbri, rezervaţia a intrat în carantină, iar printre măsurile luate de veterinari au fost suplimentarea alimentaţiei zimbrilor, cu furaje de calitate superioară, şi vitaminizarea lor.

Îngrijitorii au constatat însă că bivolii rămaşi în rezervaţie se simt tot mai slăbiţi şi stresaţi. Unul dintre ei a sărit chiar gardul ţarcului. La mijlocul acestei săptămâni două femele de zimbru au murit în aceeaşi zi. Fiecăreia i-a cedat inima, spun veterinarii, din cauza stării de sănătate precare şi a stresului. Una dintre ele avea 15 ani şi a murit chiar după ce i s-a administrat, prin injecţie, un tratament cu vitamine şi antibiotice. Cealaltă femelă avea doi ani. În cazul ultimelor două decese înregistrate în rezervaţia de zimbri, autorităţile sanitar-veterinare nu au exclus ca ele să fie provocate de boala limbii albastre, însă aşteaptă confirmarea analizelor de laborator.

Animale lăsate să îşi revină din stres

Între timp, vizitarea celor opt zimbri rămaşi în pădurea de la marginea Haţegului nu mai este permisă. Turiştii care ajung în zonă nu mai au acces pe drumul forestier de trei kilometri spre locul în care se află ţarcurile. În apropierea bivolilor nu mai sunt lăsaţi nici veterinarii şi îngrijitorii acestora, pentru ca animalele să îşi revină din comportamentul ciudat cauzat de stres. Autorităţile sanitar-veterinare au precizat că mamiferele care au supravieţuit nu manifestă simptome ale virusului bluetongue: inflamaţia mucoaselor, hemoragii, hipertermii, edeme sau salivaţii excesive. Sunt ţinute sub observaţie, de la distanţă. Reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva susţin că după ce situaţia habitatului de zimbri din Pădurea Slivuţ se va normaliza, aici vor fi aduşi zimbri. În România trăiesc în prezent peste 120 de zimbri, în rezervaţii sau grădini zoologice. Zimbrii au însă strămoşi comuni, iar pentru că fondul lor genetic este limitat şi imunitatea lor este mai scăzută.

O istorie de peste jumătate de secol

Rezervaţia de zimbri de la Haţeg a fost fondată la sfârşitul anilor 1950, fiind cea mai veche din România. În toamna anului 1958, perechea de zimbri europeni Podarec şi Polonka a fost adusă din Polonia într-un ţarc amenajat în Pădurea Slivuţ aflată la trei kilometri de oraş. Cinci ani mai târziu, un alt bivol sălbatic a fost adus tot din Polonia, iar cu timpul animalele s-au înmulţit, astfel încât în două decenii numărul lor a ajuns la 12. O dată cu creşterea numărului lor, multe dintre exemplare au fost cedate altor rezervaţii şi grădini zoolorgice din ţară. Până în prezent, aproape 50 de pui de zimbru au fost aduşi pe lume în pădurea Haţegului, patru dintre ei fiind născuţi doar în anul 2012. Aria protejată a pădurii Slivuţ, în care trăiesc şi zimbrii, ocupă aproape 50 de hectare de pădure de carpen, stejar şi brad. Zona se află pe lista celor mai importante atracţii turistice din judeţul Hunedoara.

adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus