Societatea BRAI-CATA SRL face apel către întreaga populație, agenți economici și primării să adopte și să respecte regulile de colectare ale deșeurilor.

Comunicat de presă

Societatea BRAI-CATA SRL face apel către întreaga populație, agenți economici și către toate Primăriile din Zona 1 Brad, Zona 2 Hațeg și Zona 3 Centru Hunedoara să adopte și să respecte regulile de colectare ale deșeurilor așa cum sunt prevăzute în contractele de salubrizare.

BRAI-CATA SRL, în calitatea sa de concesionar al CONTRACTUL DE DELEGARE A GESTIUNII SERVICIULUI DE  COLECTAREA SEPARATĂ ȘI TRANSPORTUL SEPARAT AL DEȘEURILOR MUNICIPALE ȘI AL DEȘEURILOR SIMILARE ÎN ZONA DE COLECTARE 1 BRAD , 2 HATEG SI 3 CENTRU, are în sarcină colectarea deșeurilor menajere reziduale, reciclabile și biodegradabile.
La cum sunt depozitate în prezent deșeurile generate în cele 3 zone, BRAI-CATA SRL nu poate să colecteze, să transporte și să depoziteze deșeuri voluminoase (mobilă, saltele, cauciuri, sanitare), periculoase (substanțe toxice și ambalajele lor, baterii, acumulatori), DEEE-uri (echipamente electrice, electronice și electrocasnice și componentele lor), deșeuri din construcții și amenajări și deșeuri verzi care provin din toaletarea parcurilor și grădinilor (crengi, gazon, fân).
Cu toate acestea, mai mult de 50% din cantitatea de deșeuri colectată zilnic în cele 3 zone din județul Hunedoara nu corespunde normelor stabilite prin contract, astfel:
 1. În sau lângă recipiente se depozitează deșeuri voluminoase, periculoase, DEEE-uri și deșeuri din construcții.
 2. Recipientele conțin un volum mare de deșeuri vegetale verzi (în special în zonele de case și în zonele rurale). Menționăm că mare parte din aceste deșeuri sunt în sarcina operatorilor care gestionează spatiile verzi și deșeurile stradale.
 3. În zonele rurale, în ciuda faptului că gospodăriile au fost dotate de către primăriile locale cu compostoare pentru deșeurile biodegradabile, pubelele negre conțin deșeuri reziduale, biodegradabile și reciclabile amestecate.
 4. Gospodăriile scot spre colectare mai multe recipiente decât au prevăzute in contract sau depozitează deșeuri și lângă acestea.

Nerespectarea regulilor de colectare separată a deșeurilor atrage după sine dificultăți majore în procesul de sortare și pregătire pentru valorificare sau procesare a deșeurilor. Acest fapt generează un risc semnificativ legat de atingerea obiectivelor de reducere a cantităților de deșeuri depozitate și respectiv de reciclare a deșeurilor, asumate de către Romania prin aderarea la Uniunea Europeană (de ex. ținta de reciclare a minim 50 % din deșeurile reciclabile generate conform Legii /211/2011 art. 17), cu sancțiuni aplicate asupra bugetelor locale ale primăriilor care fac parte din SMID Hunedoara.

Astfel în conformitate cu contractul de prestare a serviciului de salubrizare, în cazul în care BRAI-CATA SRL constată nerespectarea regulilor de colectare separată sau depozitarea altor deșeuri decât cele menajere, în recipientele de colectare sau în proximitatea acestora, societatea este nevoită să refuze colectarea recipientelor cu conținut necorespunzător, urmând ca cetățenii să se asigure de respectarea regulilor de depozitare până la următoarea colectare programată. Facem un apel la Politia Locala din cadrul unităților administrativ teritoriale, sa respecte prevederile legale privind sancționarea persoanelor care depozitează ilegal deșeuri si sa sancționeze corespunzător pe cei certați cu legea.  

Cele trei reguli de bază pentru colectarea separată în județul Hunedoara sunt:
 • Este strict interzisă depozitarea în/lângă recipiente a următoarelor tipuri de deșeuri ce nu fac obiectul contractului de prestări servicii salubrizare: deșeuri voluminoase, deșeuri periculoase, deșeuri electrice, deșeuri din construcții și deșeuri vegetale.
 • Este interzisă amestecarea deșeurilor reciclabile cu cele reziduale de către gospodăriile care au în dotare recipiente albastre, galbene.
 • Este interzisă depozitarea ambalajelor de sticlă în oricare din recipiente. Acestea se vor depozita numai în containerele stradale verzi (clopote).

Conform legii 211 din 15.11.2011, articolul 59 literele f) și g), toate tipurile de deșeuri pe care operatorul de salubrizare menajeră nu le poate colecta (voluminoase, periculoase, din construcții, DEE-uri, verzi) se vor depozita de către cetățeni prin aport voluntar și fără plată în centrele înființate de primăriile locale sau in cadrul campaniilor speciale de colectare a acestor tipuri de deșeuri. 

BRAI-CATA SRL dorește să mulțumească pe această cale cetățenilor și primăriilor care au înțeles necesitatea implementării acestor măsuri și care au depus eforturi să le adopte.

73253287_1402409876575524_9114958133066727424_n

WhatsApp Image 2019-10-23 at 09.44.48

3 răspunsuri

 1. Prin documentatia de atribuire exista un numar de campanii de colectare pentru voluminoase , periculoase , demolari . A fost facuta macar una ???? ( mai cititi contractul si documentatia de atribuire ) si atentie pa articolul 18 aliniatul 4 din regulament serviciu -obligatie de suplimentare containere in locurile unde se impune de catre operator . La comunicate suntem lideri Cand discutam de munca , apar problemele

  • Exact !
   Si in plus de ceea ce este scris mai sus, sunt platiti.
   Construiti incinte spatioase cu acoperis si usi, exista lacate, exista chei, puneti cartele !

 2. Pingback: Comunicat de presă: Nu mai aruncați deșeurile la întâmplare! – HunedoaraRecicleaza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus