Salvatorii au reușit să ajungă și la cel de-al treilea miner blocat în mina de la Lupeni, însă acesta nu are semne vitale, nu are puls, a declarat vineri dimineața, la Lupeni, ministrul Energiei, Toma Petcu.

UPDATE7: “Din păcate, trebuie să dăm și o veste pe care nu ne-am fi dorit-o: al treilea miner implicat în accidentul subteran din mina Lupeni nu a supraviețuit. A fost găsit de salvatori fără suflare și nu a răspuns manevrelor de resuscitare(..) Medicii de pe ambulanță vor face analiza și vor constata decesul. Avem pregătit și IML. Am făcut tot ce este posibil ca și cel de-al treilea să fie scos în condiții de siguranță la suprafață. Nu a fost acest lucru posibil și o să se constate de către medicina legală de ce nu a fost posibil și cum a survenit decesul. Din momentul în care medicii vor comunica oficial că este decedat, principalul nostru obiectiv este de asigurare a unei înmormântări propice și adecvate. În al doilea rând, un sprijin moral și material pentru familie, un sprijin care este prevăzut și în contractul colectiv de muncă la nivelul companiei. Din momentul confirmării decesului, principala noastră prioritate este familia”, a spus ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, minerul decedat, al cărui corp a fost adus la suprafață în jurul orei 4:30, prezintă traumatisme, “dar nu se știe exact dacă ele sunt cauza morții”.

“O să vedem ce spun medicii de pe ambulanță. O cauză mai exactă probabil vor comunica cei de la IML, care vor efectua autopsia, care este obligatorie în această situație”, a precizat Petcu.

Cel de-al doilea miner care fusese blocat în mina de la Lupeni a fost adus la suprafață vineri în jurul orei 2:40, fiind preluat de echipajul SMURD pentru primele îngrijiri.

Minerul, în vârstă de 39 de ani, va fi transportat la spital pentru investigații, însă, potrivit ministrului Energiei, se pare că rănile sale nu sunt foarte grave.

Primul miner, în vârstă de 44 de ani, a fost scos din subteran la ora 1:30 și a fost preluat de elicopterul SMURD pentru a fi transportat la spitalul Floreasca din Capitală. El se află acum în comă indusă din cauza rănilor suferite.

UPDATE 6: ”Echipele de salvare aud vocile minerilor, dar nu se știe ale cui sunt. Echipa de salvare care a fost scoasă la ora 18.00 și înlocuită cu alta, ne-au spus că sunt foarte aproape să ajungă la un miner. Trebuie să știți că intervenția este foarte dificilă, se înaintează cu aproximativ un metru pe oră. Intervenția este una foarte dificilă în respectiva galerie. Un lucru bun, dacă poate fi un lucru bun în această situație, este că în galerie circulă aer. În momentul în care vor fi scoși la suprafață avem pregătite echipele de la ISU, de la sănătate publică, toate echipele sunt pregătite să le ofere asistență medicală, în momentul în care minerii vor fi scoși la suprafață”, a declarat Toma Petcu.

UPDATE 5: Ministrul Energiei, Toma Petcu, susține că salvatorii sunt foarte aproape de a-i scoate pe minerii de la Lupeni. El a precizat că salvatorii reușesc să comunice cu minerii blocați și estimează că în scurt timp vor ajunge cel puțin la unul dintre mineri.

UPDATE 4: „În momentul surpării se aflau în abatajul, cu o lățime de aproximativ 4 metri și o înălțime de 2 metri, 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, șapte dintre ei fiind implicați în derularea operațiunilor de suport tehnic.  3 mineri cu vârste între 39 și 43 de ani au fost blocați de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri.

În cel mai scurt timp, s-au alertat salvatorii minieri ai Exploatării Miniere Lupeni și Salvamin Petroșani, două echipe alcătuite din 14 salvatori fiind implicate în operațiunile de salvare. Aceaste echipe sunt singurele acreditate să pătrundă în subsol, procedurile de intervenţie fiind diferite de cele de la suprafaţă.

Minerul care s-a autoevacuat, prezenta traumatisme la nivelul torsului, acesta fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Petroșani cu o ambulanță SAJ.

Concomitent, subprefectul județului Hunedoara a convocat la sediul minei Grupul de Suport Tehnic în cazul situațiilor de urgență generate de accidente, avarii, explozii și incendii în industrie, inclusiv prăbușiri de teren cauzate de exploatări miniere sau alte activități tehnologice.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a dislocat la exploatarea minieră o ambulanţă de terapie intensivă și o autospecială de transport victime multiple.

În plus, un elicopter SMURD a aterizat la spitalul din Petroşani, fiind pregătit să preia răniţii care necesită transportul de urgenţă spre clinici de specialitate.

Rudele minerilor surprinse în surpare au fost invitate la sediul minei Lupeni pentru a fi, în permanenţă, ţinute la curent cu desfăşurarea operaţiunilor de salvare. De asemenea, un psiholog a fost desemnat să consilieze rudele persoanelor prinse în subteran.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara s-a autosesizat în acest caz. O echipă condusă de inspectorul șef s-a deplasat la sediul minei iar unul dintre inspectorii de protecția muncii, inginer minier, a coborât în subteran alături de salvatori pentru a demara verificările”, se arată într-un comunicat al ISU Hunedoara.

UPDATE3: Potrivit Mediafax, premierul Mihai Tudose i-a solicitat joi ministrului Energiei, Toma Petcu, să meargă în Valea Jiului.

UPDATE2: „Evenimentele sunt în dinamică. Echipele de salvatori intervin. Sperăm să fie bine. Accidentul s-a produs la ora 13.55”, a declarat Dorel Bretean, subprefect al județului Hunedoara.

UPDATE: „Este o surpare pe o lungime de 10 metri, 3 oameni nu au fost găsiți. Ne-am mobilizat, salvatorii sunt pe drum, au fost trimise ambulanțe la mină. Următoarea jumătate de oră este definitorie pentru ce se întâmplă”, a declarat pentru Hunedoara Liberă, prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely.


Trei dintre minerii care lucrau în adâncuri au fost prinşi de malul de pământ şi sunt daţi dispăruţi, potrivit România TV. Echipele de salvare intervin în acest moment la faţa locului în încercarea de a-i salva pe mineri.

“A avut loc o surpare unde se pare ca sunt prinsi 3 mineri. Nu stim care este situatia lor, speram din toata inima sa fie in viata. S-a dat alarma, au venit echipele de salvare.”, a mărturisit liderul de sindicat Darius Câmpean într-o intervenţie prin telefon la România TV.

Stire în curs de actualizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus