În 25 martie, creştinii sărbătoresc Bunavestire, cinstind ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-L va naşte pe Iisus Mântuitorul, Cel care urma să ia asupra Sa toate păcatele oamenilor.

„Bucură-te, ceea ce eşti plină de har!”

Tânăra Fecioară din Nazaret, nespus de credincioasă, a fost aleasă pentru sfânta misiune de a-L aduce în lume pe Fiul lui Dumnezeu. Vestea cea bună (Bunavestire) i-a fost adusă Mariei de Arhanghelul Gavril: „Nu te teme, Marie, fiindcă ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată’n pântecele tău vei zămisli şi vei naşte Fiu şi numele Lui îl vei chema Iisus. Acesta mare va fi şi Fiul Celui-Preaînalt Se va chema […] şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit.“

De obicei, sărbătoarea Buneivestiri cade în Postul Paştelui, în această zi credincioşii având voie să mănânce carne de peşte. Vestitorul, Arhanghelul Gavril, este sărbătorit în 26 martie.

Cucule voinicule, câţi ani îmi vei da, până ce m-oi însura?

Popular, Bunavestire mai e numită Blagoslovenie sau Ziua Cucului. Tadiţia spune că în această zi cântă cucul prima dată în an. Una din superstiţiile legate de cântecul cucului spune că dacă cineva dorea să afle câţi ani mai avea de trăit, trebuia să numere de câte ori îşi cânta cucul numele. Când cântecul cucului era auzit din partea dreaptă era semn bun, însă dacă cineva auzea cucul din spate, dimineaţa, înainte de a mânca ceva, era semn de moarte. Tot de Bunavestire, feciorii şi fetele care doreau să afle cât mai aveau până la nuntă îl întrebau pe cuc aşa: “Cucule, voinicule/ Câţi ani îmi vei da/ Până ce m-oi însura (mărita)?”. De câte ori cânta cucul, atâţia ani avea de aşteptat până la nuntă cel ce a întrebat, iar dacă pasărea nu cânta era semn că nunta avea loc în acel an. Fetele tinere puneau grâu la încolţit în vase de lut, iar dacă grâul îşi arăta frunzele verzi în scurt timp, oamenii se aşteptau la recolte bogate în acel an.

Obiceiuri păstrate în zilele noastre

În multe zone ale ţării, de Bunavestire, oamenii pun pe pragul casei pâine şi sare pentru a hrăni îngerii. Se mai spune că cine se ceartă în această zi va avea parte de necazuri tot anul. În Bucovina, femeile nu pun ouă sub cloşcă în ziua de Bunavestire deoarece se crede că puii vor avea două capete sau patru picioare. Maramureşenii strâng lucrurile nefolositoare din gospodării şi le dau foc la lăsatul serii. Focurile se întreţin până la miezul nopţii sau chiar până dimineaţa, iar momentul e numit Noaptea focurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus