Ce echilibru există între veniturile edililor din centrul județului și performanțele acestora în materie administrativă.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fondurile publice, primăriile din centrul județului au majorat salariile tuturor angajaților, fie că vorbim despre funcționari publici, fie că facem referire la personalul contractual.

Desigur, și indemnizațiile primarilor au crescut. Ba mai mult, din acest an, administrațiile au făcut eforturi pentru ca, odată cu trecerea obligațiilor fiscale de la angajator la angajat nimeni să nu piardă. Cu excepția Devei, toate localitățile au majorat salariile.

Dar, oare, randamentul și eficiența primăriilor sunt în acord cu recentele majorări salariale? Și-au făcut edilii datoria astfel încât să și merite salariile de boieri pe care și le-au majorat din pix? Ce fonduri au atras, ce proiecte derulează, într-un cuvânt, cât de mult le pasă de cetățeni și de viitorul localităților pe care le păstoresc?

La aceste întrebări încercăm să răspundem într-o analiză obiectivă a activității administrațiilor locale urbane din centrul județului.

CĂLAN (aproximtiv 11.200 locuitori)*

Administrația locală din orașul Călan face eforturi serioase pentru a revitaliza un oraș greu încercat de dezindustrializarea postdecembristă. Odată cu deschiderea exercițiului financiar al UE 2014-2020, Primăria s-a mobilizat și a reușit să atragă fonduri europene importante. A reușit să atragă și fonduri guvernamentale care plasează localitatea în topul celor mai mari fonduri atrase.

Orașul Călan primește prin PNDL 2 suma de 21,5 milioane de lei pentru implementarea următoarelor proiecte: alimentare cu apă potabilă sat Grid, modernizarea străzilor și reabilitarea podului peste râul Strei.

Primăria Călan a depus la ADR Vest trei proiecte de îmbunătățire a eficienței energetice și reducere a emisiilor de CO2 în sectorul rezidențial. Toate cele trei proiecte au fost aprobate, iar Primăria a obținut 2,2 milioane de euro pentru reabilitarea termică a unui număr de 23 de blocuri de locuințe situate pe străzile Florilor, Independenței și Unirii. 400 de familii vor beneficia de condiții mai bune de locuit după realizarea proiectelor. Administrația se pregătește să depună un nou proiect, pentru alte 6 blocuri de locuințe. Tot la Călan, prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Primăria a reabilitat alte 9 blocuri.

Administrația locală din Călan mai are un proiect depus pentru obținerea de fonduri europene. Este vorba despre Creșterea eficienței energetice a clădirilor publice – Grădinița Voinicel, proiect aflat în faza de contractare.

Cât privește salariile din administrația locală, acestea au fost majorate în anul 2017 în două rânduri, astfel încât angajații să nu piardă bani prin modificarea prevederilor fiscale.

În categoria funcționarilor publici, un șef de serviciu câștigă 5.461 lei, iar un șef de birou 5.402 lei. Un auditor are un salariu de bază stabilit în cuantum de 4.264 lei, iar un consilier juridic/inspector – 4.051 lei. Un referent câștigă între 3.000 și 3.120 lei. Polițiștii locali sunt plătiți cu salarii cuprinse între 2.654 și 2.936 lei.

Citește AICI:

PROIECTE și SALARII la primăria HUNEDOARA

PROIECTE și SALARII la primăria DEVA

PROIECTE și SALARII la primăria SIMERIA

PROIECTE și SALARII la primăria HAȚEG

În categoria angajaților cu statut de personal contractual, un inspector câștigă între 3.775 și 3.851 lei, iar un referent – 3.000 de lei. Un șofer câștigă un salariu brut de 2.994 lei, iar un muncitor între 2.761 și 2.911 lei.

Primarul are un salariu de 9.475 de lei la care se adaugă un spor de 25%, iar administratorul public – 8.041 lei.

*Conform Recensământului populației și al locuințelor din 2011, Direcția Județeană de Statistică.

NOTĂ:

Salariile angajaților din administrația locală, funcționari publici sau personal contractual, precum și indemnizațiile primarilor și viceprimarilor se stabilesc conform legii privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice.

Indemnizațiile primarilor se stabilesc în baza unor coeficienți stabiliți în funcție de numărul de locuitori, iar salariile angajaților, la propunerea primarului, se stabilesc prin hotărâre de Consiliu Local.

5 răspunsuri

 1. Mnaghi57@yahoo.ro' Naghi Maria spune:

  Da voi vorbiți de proiecte pe fonduri Europene . Si in strei Sângeorgiu circula utilaje de mare tonaj . Veniti si vedeți cu crăpa tavanul si tencuiala de pe case .

 2. dcimpoi@hotnail.com' David Cimpoi spune:

  Nu cred că mai sunt 8 mii de cetățeni în Călan. Ar fi interesant dacă cineva din redacția hunedoaralibera.ro s-ar deplasa în localitate și ar discuta cu cetățenii. S-au realizat lucrări din fonduri UE, dar de mântuială, unele.

 3. Pavajele nu le schimbati iar domnu primar ? Parcurile le-ati aranjat putin si cam atat.. Maritiva salariile ca meritati .

 4. teodoraherczeg@gmail.cim' Herczeg Teodora spune:

  Consătenii mei, va întreabă încă o dată dacă mai era nevoie, domnule primar Io
  vănescu, când vor beneficia de racordul la apa potabila, în condițiile în care conducta de apa potabila trece prin imediata apropiere a satului nostru?
  Desigur si cei din Grid au nevoie de apă de la rețea, dar nouă ne-ați promis-o de mult, încă de când santamarenii v-au votat în proporție de peste 95 la 100 în două mandate la rând.Din câte îmi amintesc acest obiectiv îl aveați în programul d-vs de viitor primar, iar din păcate ptr. noi nici acum nu avem apa!!!!!
  Spuneați mai demult ca reprezentantul sătesc trebuie să fie în bune relații cu primarul, ca satul să beneficieze de unele investiții…acum vedem că așa este, sunteți în bune relații cu reprezentantul sătesc…. noi totuși de ce nu avem apa?
  Ne puteți da un răspuns?

 5. Sa va fie “russiiiiiineeeee” primiti atâția bani și nu reabilitați blocurile care chiar au nevoie!!! Nesimțițiilooor!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus