Astăzi vă propunemo fotografie din Deva, în fața parcului și a Tribunalului, din anii’40, de la o adunare a Frontului Plugarilor.

Oameni, locuri, clădiri, așa cum au fost – toate prezentate zilnic de Hunedoara Liberă.

Astăzi vă propunemo fotografie din Deva, în fața parcului și a Tribunalului, din anii’40, de la o adunare a Frontului Plugarilor. Autor: Eugen L. Bordan.

Fotografia ne-au fost pusă la dispoziție de către dr. Lucian Ștefan, căruia îi mulțumim.

___

Frontul Plugarilor a fost o organizație politică de stânga a țăranilor români, înființată în ianuarie 1933 la Deva, sub conducerea lui Petru Groza, cu scopul de a mobiliza la luptă masele țărănești pentru apărarea drepturilor și libertăților lor. Mișcarea s-a răspândit curând în Banat, iar apoi și în celelalte zone ale României.

Membri marcanți ai organizației au fost, alături de Petru Groza: Miron Belea, Ion Moga Fileriu, Romulus Zăroni, Octav Livezeanu.

După încheierea celui de-al doilea război mondial, la 12 octombrie 1944, organizația a participat la constituirea Frontului Național Democrat (F.N.D.), împreună cu P.C.R. și alte partide de stânga. A contribuit la guvernare și la instaurarea comunismului în România, alături de Partidul Comunist Român (respectiv Partidul Muncitoresc Român). La alegerile din 1946 a fost aliat al comuniștilor în cadrul Blocului Partidelor Democrate. A sfârșit prin a se autodizolva în 1953.

Sursa: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus