Medicina evoluează, ca orice domeniu, însă una din cele mai distrugătoare boli, cancerul, pare o problemă aproape imposibil de rezolvat. Milioane de oameni sunt diagnosticați anual, la nivel global, cu o formă de cancer, și foarte multe suflete își pierd viața în urma acestei maladii.

Lupta cu boala te doboară și îți trebuie mult optimism pentru a rezista. Să treci la 25 de ani printr-o experienţă de viaţă maladivă, în care şansele de supravieţuire depind de noroc, de priceperea medicilor, dar şi de situaţia financiară, este cumplit. O studentă din Petroşani, care şi-a îndreptat paşii spre facultatea de medicină, aşteaptă și acum de la sistemul medical o soluţie pentru boala ei.

Andreea, a fost diagnosticată în urmă cu aproape patru ani cu limfom Hodgkin cu scleroză nodulară stadiul III A, mai exact cancer limfatic. Era studentă în anul întâi la Facultatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, când a început să se simtă rău. “Eu am fost un caz atipic, la mine nu s-a manifestat nicicum boala, eu doar am tușit pentru că tumora mea era în mediastin, între plămâni, și mă apăsa pe ei. M-am dus la patru medici din Timișoara și au zis ca nu am nimic, doar o simplă viroză respiratorie sau bronșită. Am mers apoi să-mi fac analize la Petroșani, acolo unde mi s-a descoperit cumplita boală. Am reacționat foarte bine când am aflat, am încredere în sistemul medical, pe care de altfel îl și studiez. Trebuie să fii optimist și să îți propui să fii mai puternic decât boala, pentru a reuși”. Am întrebat dacă am măcar 1% șanse de supraviețuire. Mi s-a spus că am mult mai multe șanse să mă vindec, așa că am pornit neclintită lupta”. Opțiunile în cazul cancerului limfatic sunt chimioterapia și radioterapia, așa că Andreea a început tratamentele. ”Șocant este că, în timpul chimioterapiei, făcute la Timișoara, am întâlnit foarte multe persoane din Valea Jiului, în special copii și tineri. Medicii erau deja șocați și nu își puteau explica ce se întâmplă în zona respectivă, de sunt atât de multe cazuri de cancer. Începuseră să creadă că de vină ar fi condițiile de trai din zonă”.

Au urmat apoi numeroase ședințe de radioterapie, extrem de costisitoare pentru că au fost făcute la Hamburg. Deși în anul 2012, medicii germani programaseră o intervenție chirurgicală pentru extirparea tumorii din mediastinul tinerei, au decis apoi că este mai indicat să mai aștepte. Medicii români în schimb, au refuzat din prima să o opereze. În momentul de față, Andreea este nevoită să meargă la control în Germania, o dată la trei luni, control pentru care trebuie să scoată de fiecare dată din buzunar câte 1000 de euro. Andreea este un exemplu pentru noi toți. Se află într-o luptă continuă cu boala, dar este mereu motivată. Optimistă, își găsește mereu putere să meargă mai departe și speră să își poată vedea poveștile imaginate devenind realitate.

1903323_683546341703428_10491474_n

Ce este de fapt cancerul? Cum se manifestă boala?

Potrivit medicilor specialiști, cancerul se declanșează în momentul în care celulele din corp încep să se reproducă haotic, formând celule noi, anormale. Aceste celule conduc ulterior la apariția unor formațiuni, cunoscute sub numele de tumori. Dacă celulele din tumori nu se răspândesc în organism, atunci tumora nu este canceroasă și poate fi înlăturată cu ușurință. Însă dacă celulele sunt capabile să invadeze țesuturile și organele sănătoase, ducând la dezvoltarea altor tumori, atunci tumora este canceroasă, iar în lipsa unui tratament prompt duce la moartea pacientului.

Numărul bolnavilor de cancer din judeţ crește îngrijorător de la an la an

Potrivit datelor oferite de Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, anul trecut au fost diagnosticate peste 1500 de noi cazuri de cancer în județ. Cifrele sunt cutremurătoare și în continuă creștere de la an la an. Dacă în anul 2010, în județul nostru erau înregistrați 1432 de bolnavi de cancer, în anul 2011 numărul acestora a depășit 1450, urmând ca în anul 2012 să treacă de pragul de 1500. Potrivit studiului, cancerul pulmonar este cea mai numeroasă formă de cancer înregistrată în județ, urmat de cancerul colorectal și de cel de sân. Se pare că, factorii care generează acestă groaznică boală sunt extrem de numeroși, de la fumat și până la expunerea exagerată la soare. Potrivit studiilor însă, se pare că existența bolii în trecutul familiei crește șansele unei persoane de a moșteni mutațiile ADN care să ducă la apariția temutei boli.

Cum să încercăm să prevenim boala?

Potrivit informațiilor oferite de DSP Hunedoara, se consideră că peste 30% din decesele prin cancer pot fi prevenite. Printre măsurile ce ar trebui luate în acest sens sunt reducerea expunerii la soare, reducerea consumului de alcool, reducerea consumului de țigări, dar și adoptarea unui stil de viață sănătos, prin alegerea unui regim alimentar potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus