Proiectul „Restaurare şi Valorificare Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor” a fost câștigat de Asocierea SC CORAL SRL Tulcea - Construcţii Unu S.A. - Remon Proiect S.R.L.

. Valoarea proiectului este de aproximativ 5 milioane de euro (calculul fiind făcut pentru data la care a fost aprobat proiectul), iar 98 la sută din bani provin de la Uniunea Europeană, iar restul din fonduri ale Primăriei Hunedoara. Contractul se va derula pe o perioadă de 27 de luni, proiectare plus execuție. Potrivit primarului municipiului Hunedoara, proiectul tehnic va fi gata în 30 august, după care urmează celelalte etape necesare pentru începerea lucrărilor, adică în luna septembrie. Castelul nu va fi închis în perioada în care se execută lucrările de reabilitare.

Proiectul „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor – municipiul Hunedoara, județul Hunedoara” are în vedere valorificarea durabilă a potențialului istoric și turistic al Castelului Corvinilor prin lucrările de consolidare, restaurare, conservare și reabilitare ce vor conduce la includerea în circuitul turistic a spațiilor restaurate, prezentate turiștilor spre vizitare în circuite bine definite, alături de curțile interioare ale Castelului. Pe scurt, turiștii vor avea ce să vadă în Castel, acum ei vizitează niște spații aproape goale.

Obiectivele cu spaţii funcţionale propuse pentru punerea în valoare în cadrul Castelului Corvinilor sunt:

 1. Turnul pictat (Turnul Buzdugan);
 2. Bucătăria garnizoanei;
 3. Loggia Matia;
 4. Turn Tezaur;
 5. Bastionul de tortură;
 6. Turn flancare pod;
 7. Turnul nou de poartă;
 8. Scara spirală;
 9. Sala Cavalerilor şi Sala Dietei;
 • Turnul Capistrano;
 • Ateliere (Locuinţa sudică);Aripa Zolyomi;
 • Turnul Pustiu;
 • Zona intrării în prima cetate;
 • Turnul vechi de poartă;
 • Bastionul alb;
 • Aripa Bethlen;
 • Bastionul Toboşarilor;
 • Fântâna;
 • Capela;
 • Groapa urşilor;
 • Bastionul muniţiilor;
 • Galeria suspendată;
 • Turnul Njeboisia

Practic, printre obiectvele proiectului se numără: lucrări de intervenție la paramentul castelului (adică partea exterioară finită a unei construcții, a unui element de construcție etc.; material care căptușește – cu scop ornamental – această parte), atât la exterior, cât și la curțile interioare; lucrări de sistematizare ale curților interioare; lucrări de cosolidare structurală a castelului, precum și elemente structurale noi, în scopul creării de noi spații de vizitare; lucrări interioare de restaurare și reabilitare la încăperile din incinta castelului; lucrări de amenajare a spațiilor nou create și introducerea lor în circuitul turistic; înlocuire învelitori pe zonele ce nu au fost încă reabilitate; lucrări de reabilitare și înlocuire a instalațiilor electrice, sanitare, termice.  După finalizarea lucrărilor, se va putea vorbi despre o serie de proiecte de ambientare a interiorului Castelului Corvinilor. Pe lângă expoziții ce vor valorifica patrimoniul istoric și arheologic medieval descoperit în interiorul și vecinătatea monumentului, se intenționează o amenajare a interioarelor, astfel încât acestea să ilustreze cât mai sugestiv aspecte din viata medievală. Pe lângă piese de mobilier (replici), în Castel vor putea fi admirate și manechine personalizate, îmbrăcate cu veșminte specifice vremii sau echipate cu armuri și piese de armament.

Ultima reabilitarea a monumentului a fost făcută la mijlocul secolului trecut.

 

Un răspuns

 1. las asta aici ca si apropo la S.C. Coral Tulcea …

  https://www.youtube.com/watch?v=PXOf_mJRFSg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus