Deși este condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare și, potrivit Legii, ar trebui să-și piardă mandatul, fostul primar (actualmente viceprimar liberal al comunei Bănița) se duce bine-mersi la serviciu și își încasează indemnizația liniștit.

Ionel Burlec a fost condamnat de Judecătoria Hațeg la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Burlec a fost implicat într-un accident rutier în urmă cu 5 ani, în urma căruia un tânăr motociclist de 30 de ani din Petrila a murit. La momentul producerii accidentului, Ionel Burlec era primar al comunei Bănița. Decizia magistraților de la Hațeg a fost menținută de judecătorii Curții de Apel Alba Iulia prin soluția pronunțată pe data de 19 octombrie 2017, publicată pe site-ul instituției, în vreme ce dosarul pe parte civilă (pretențiile familiei bărbatului decedat) a fost retrimis spre judecare.

În aceste condiții, potrivit Legii nr. 393 privind Statutul aleșilor locali, Ionel Burlec ar fi trebuit să-și piardă mandatul de consilier local, deci și funcția de viceprimar. Articolul 9 alin. (2) litera f) din Legea citată stipulează: „Calitatea de consilier local sau de consilier județean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: (…) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”. Aceeași Lege mai prevede că „încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul județean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a președintelui consiliului județean sau a oricărui consilier.”

Pentru asta, e nevoie ca propunerea să fie însoțită de un referat constatator semnat de primar și de secretarul comunei, referat însoțit de actele justificative. În acest caz, actul justificativ este hotărârea judecătorească rămasă definitivă. Primăria sau Consiliul Local Bănița nu vor primi însă din oficiu acest document, întrucât nu sunt părți în procesul penal. În aceste condiții, reprezentanții administrației locale trebuie să facă propriile demersuri pentru a lămuri această situație.

Actualul primar al comunei Bănița, Ioan Marc, este un vechi prieten al viceprimarului Ionel Burlec. Cei doi conduc împreună primăria de ani buni, de pe vremea când Burlec era primar, iar Marc – viceprimar. În aceste condiții se explică de ce Marc nu mișcă un deget pentru obținerea sentinței definitive. De altfel, Ionel Burlec a ajuns din nou viceprimar la Bănița tocmai după ce a fost condamnat pe fond, la acea vreme fiind consilier județean.

Am încercat să obținem de la domnia sa un punct de vedere, fără succes însă. Ne-am adresat și secretarului comunei Bănița, cel care are în fișa postului să vegheze la respectarea legalității tuturor actelor emise de administrația locală. Surprinzător sau nu, doamna secretar Rodica Stoica „nu a aflat” până azi că Ionel Burlec a fost condamnat definitiv de la Curtea de Apel.

„Nu știu (că este condamnat definitiv, n.red.), nu avem cunoștință. Știam că este în proces, dar nu știam că s-a dat definitivă. Nu am văzut sentința. Eu trebuie să văd sentința. O să facem demersuri ca să vedem sentința, o vom cere.  Nu e la voința mea, e la voința Legii”, ne asigură secretarul comunei Bănița.

Cât de frumos spunea secretarul comunei, „voința Legii”… Sună de-a dreptul înălțător și vibrant să te pui în slujba legii, dar ce te faci când legea are dublă măsură? Să lămurim – dacă te numești cetățean oarecare, legea statului te obligă de nu te vezi: trebuie să anunți dacă îți schimbi domiciliul, trebuie să anunți dacă ai cumpărat un imobil, trebuie să anunți și să ceri preschimbarea permisului dacă ți-ai schimbat domiciliul din buletin etc., etc. Însă dacă ești politician și viceprimar și te-ai ales cu o condamnare penală, nu ești obligat să anunți, nimeni nu se sesizează, așa că mergi la serviciu și îți iei leafă.

Ce legi sunt astea, domnilor parlamentari care legiferați în România? Oare nu ar fi de bun-simț să fie introdus imediat un amendament care să-l OBLIGE pe condamnat să acționeze, într-un termen scurt și clar precizat, sub sancțiunea (eventual) unei amenzi usturătoare?

Unii juriști pe care i-am consultat sunt de părere că, dacă era de bună credință, Ionel Burlec ar fi trebuit să informeze public Consiliul Local Bănița despre pierderea procesului și chiar să prezinte sentința primită în acest dosar. Încă o dată: a încălcat Burlec vreo lege că nu a anunțat? Nu, pentru că legea e strâmbă. E strâmbă pentru că apelează la „buna credință” în loc să precizeze clar obligația.

Am expus această situație halucinantă și prefectului județului Hunedoara, Tiberiu Fabius Kiszely, care ne-a asigurat că va studia atent speța și ne va comunica un punct de vedere oficial în scurt timp.

Analiza de mai sus nu este despre „cazul” Ionel Burlec, ci despre o lege cel puțin perfectibilă dacă nu proastă de-a dreptul – motiv pentru care solicităm public atenția parlamentarilor hunedoreni în vederea corectării acesteia. Credeți că se va sesiza cineva? Vom trăi și vom vedea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus