În tot mai multe benzinării prețul unor sortimente de benzină depășește pragul psihologic de 6 lei pe litru. Un plin costă acum cu peste un leu mai mult decât în decembrie, dar cu 25 de lei mai mult decât acum 12 luni.

Sunt statistici europene care situează România printre ţările cu cei mai scumpi carburanţi dacă nu se iau în calcul taxele.

România nu poate monitoriza evoluția prețului carburanților. Doar folosește statistici europene. Consiliul Concurenței, care vrea să urmărească fluctuația prețurilor, nu primește date pentru că nicio lege nu obligă companiile să facă raportări, subliniază Cătălin Deacu, jurnalist Știrile TVR.

Reprezentanții companiilor de petrol susțin însă că prețurile la pompă sunt influențate de evoluția cotațiilor internaționale.

Barilul de petrol a ajuns la aproape 70 de dolari și este cu 40% mai scump decât la jumătatea anului trecut. Totul pe fondul situației instabile din Orientul Mijlociu și a deciziei OPEC de a nu majora producția.

Scumpirea carburanților se va resimți și în prețurile de la raft. Tiriștii vor să crească tarifele de transport după ce costurile operaționale le-au crescut şi cu 20%.

Consiliul Concurenței verifică acum de ce prețul carburanților fără taxe este mai mare decât în alte țări europene, în condiţiile în care România are şi rafinării.

Investigația ar urma să fie gata anul acesta.

sursa: informatiabuzaului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus