În cadrul şedinţei Ligii Aleşilor Locali ai PNL, care a avut loc la Braşov weekendul trecut, s-a adoptat o rezoluţie cu privire la susţinerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Liberalii spun că vor redepune un proiect de modificare şi completare a Legii alegerilor locale strict în acest sens, al alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
Pe primarii aflați în funcție, alegerile într-un singur tur de scrutin îi avantajează, pentru că le oferă ocazia de a pleca în alegeri din pole-position. Cu toate acestea, există voci care susțin că prin această modalitate primarul nu are destulă legitimitate, putând fi ales, în unele cazuri, cu mai puțin de 30% din numărul total de voturi exprimate (adică 15% din totalul populației cu drept de vot – calcul pentru o prezentă la vot de 50%). Totuși, nici alegerea primarilor din două tururi nu asigură mai multă legitimitate câștigătorilor din cauza înțelegerilor politice care se fac între cele două scrutine.
„Indiferent de regulile pe care le fac politicienii, un candidat la funcția de primar trebuie să fie atât de bun încât să poată câștiga, indiferent că sunt două tururi sau unul singur. Totuși, schimbarea regulior în timpul jocului nu este sănătoasă pentru democrație”, susține primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.
Primarul din Brad are motivele lui să se îndoiască de eficiența votului în două tururi după ce, în anul 2000, deși în primul tur s-a clasat pe prima poziție, în turul doi a fost învins după ce toate forțele politice s-au coalizat împotriva sa. Atunci, Florin Cazacu a candidat din partea PRM. Patru ani mai târziu, primărița care l-a bătut în 2000 a obținut doar 2%.
La rândul său, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, care a câștigat alegerile locale din 2008 cu peste 50% încă din primul tur (și cu 65% în 2012), spune că alegerea primarului din două tururi deschide calea „combinațiilor politice”:
„Dacă se modifică Legea, vor reapărea combinațiile politice dintre tururi. Nu are o legitimitate mai mare un primar ales în două tururi de scrutin în urma unor înțelegeri pe sub masă. Cel puțin acesta este punctul meu de vedere…”, a declarat pentru Hunedoara Liberă, primarul municipiului Petroșani.
Primarul Devei, Petru Mărginean, declară că se va suspune oricărei decizii și identifică avantajele și dezavantajele celor două modalități de alegere a primarilor:
„Mă supun oricărei decizii. Eu nu cred că un primar ales în două tururi are mai multă legitimitate însă, putem vorbi de șansele pe care le au candidații într-un sistem sau altul. La alegerile dintr-un singur tur, primarul în funcție are un avantaj, iar în varianta cu două tururi de scrutin, ceilalți candidați au șanse mai mari să câștige. Trebuie să vedem în țările europene, unde și ce sisteme se aplică, și să cântărim avantajele și dezavantajele”, a declarat Petru Mărginean.
Alegerea primarilor printr-un singur tur de scrutin a fost aplicată pentru prima data la alegerile locale din 2012, după ce Guvernul PDL a modificat cadrul legislativ. În sesiunea parlamentară trecută, Comisia de Cod electoral a adoptat legea alegerilor locale, care a păstrat aceeaşi procedură de alegere a primarilor, dar care a stabilit alegerea indirectă a preşedintelui de consiliu judeţean, de către majoritatea consilierilor şi nu prin vot direct.
Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia au stabilit că legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înaintea alegerilor. Astfel, chiar dacă proiectul PNL ar întruni majoritatea, el nu mai poate fi pus în practică la alegerile locale din 2016.
Ultimele comentarii