Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara este de foarte mulți ani lăsat de autorități la voia intemperiilor. Primăria anunță cu surle și trâmbițe faptul că față de primele trei luni ale anului 2013, în 2014 numărul turiștilor s-a dublat.  Peste 10.600 de turiști au vizitat monumetul istoric până la data de 31 martie 2014, comparativ cu primele trei luni ale anului 2013, când pragul Castelul Corvinilor a fost trecut de 5.400 de turiști. Un lucru extraordinar, încasări fabuloase și perspective de viitor, dar unde ajung banii încasați din vanzarea biletelor din moment ce monumentul medieval nu beneficiază de nicio investiție serioasă?

Ce face primăria municipiului Hunedoara cu banii?

În niciun caz nu investește măcar o parte din banii obținuți în lucrările de maximă urgență de care are nevoie monumentul medieval de mai bine de zece ani. Banii se duc spre alte plăți care, conform  Consiliului Local (CL) și primarului Viorel Arion, au ajuns, prin hotărâre de consiliu, să acopere cheltuieli pe care aceștia le-au considerat oportune. Castelul se află de ani buni pe lista de așteptare, ca un suferind de inimă care numără zilele pentru a primi organul menit să-i salveze viața. Primarul Viorel Arion a anunțat săptămâna trecută că primăria a depus o cerere de finanțare de aproape 600.000 de euro, în speranța obținerii unor fonduri printr-un program derulat de Guvernul Norvegiei, pentru realizarea proiectului „Moştenirea culturală Castelul Corvinilor – Muzeul Casa Breslelor“. De apreciat efortul de a depune proiectul, însă acesta nu va rezolva problema arzătoare cu care se confruntă castelul de mai bine de zece ani, acoperișul care stă să cadă de la o zi la alta. Nu ne rămâne decât să ne rugăm să nu avem parte de o primăvară ploioasă, care să distrugă și mai tare monumetul istoric.

castelul corvinilor aripa bethlen si turnul tobosarilor (5)

Ce se promite și ce se face!

În anul 2013, administrația locală a alocat suma de 1,3 milioane de lei pentru repararea acoperișului castelului după care, consilierii împreună cu primarul Viorel Arion, au hotărât totuși că banii ar fi necesari pentru alte proiecte mult mai importante decât monumentul istoric. Suma a luat alte căi, iar castelul a fost condamnat de autorități la încă un an de nepăsare. Datele oficiale arată că în primele trei trimestre ale anului 2013, castelul a înregistrat venituri de aproximativ 2,1 milioane de lei.  Cu circa 2,1 milioane în buget, primăria a preferat să ceară bani de la Ministerul Culturii pentru reparațiile de urgență la acoperiș, ca nu cumva, bugetul primăriei să fie sărăcit.

În anul 2014, aceiași consilieri în frunte cu Viorel Arion, au aprobat suma de 1,2 milioane de lei pentru lucrări de reparații la acoperișul castelului. Dacă nu se vor răzgândi și de această data și nu vor redirecționa banii spre alte investiții, monumentul va beneficia în sfârșit de lucrările care pentru autorități nu sunt de urgență, dar pentru păstrarea și conservarea monumentului sunt vitale. Faptul că primarul urbei declară că până acum nu au existat resurse pentru castel, încasările îl cam contrazic pe edil. Bani au fost, însă nu pentru monument, ci pentru alte proiecte. De exemplu, conform datelor oficiale, din iulie 2012 și până în martie 2014, Castelul Corvinilor a rotunjit bugetul primăriei cu 3 milioane de lei. Primăria municipiului Hunedoara demonstrează în fiecare zi că nu poate gestiona castelul la adevărata lui valoare, iar riscul cel mai mare este ca monumentul medieval să treacă în subordinea Ministerului Culturii sau a Consiliului Județean. Aflat în județul Hunedora, Kelemen Hunor, viceprim-ministru și ministru al Culturii, a declarat pentru Hunedoara Liberă.ro că este foarte important ca autoritățile locale să înțeleagă importanța administrării monumentelor istorice de categoria  A. „Eu nu vreau să dau sfaturi autorităților locale ce să facă cu banii, dar în momentul în care există venituri substanțiale și nu sunt folosite pentru investiții, e destul de greu de argumentat să mergi și să ceri bani de la altcineva. În principiu eu cred că, dacă ai venituri trebuie să le folosești extrem de echilibrat și de rațional, inclusiv pentru întreținerea monumentului, pentru renovarea lui, nu numai pentru salarii sau alte cheltuieli. Este în sarcina celui care administrează și este rolul primordial pentru orice administrator de monument istoric, să găsească resursele financiare și, mai ales dacă are venituri proprii, să întrețină acest monument.”

castelul corvinilor aripa bethlen si turnul tobosarilor (4)

Castelul nu este al vostru, este al nostru al tuturor!

Primăria municipiului Hunedoara, cea care administrează Castelul Corvinilor și care are puterea de a decide soarta acestuia, se raportează la monumentul istoric ca la un bun propriu și uită de cele mai multe ori că acest castel este moștenirea noastră, a tuturor. Strigatul de disperare venit din partea oamenilor de ani și ani și situația deplorabilă în care se află anumite părți ale monumentului nu i-au sensibilizat pe cei care au primit girul nostru în speranța că vor face ceea ce trebuie, ceea ce este imperios necesar pentru ca acest castel să rămână mărturie vie a istoriei poporului român.

Un răspuns

  1. plateste angajatii fara numar din primarie, ce sa faca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus