Prof. univ. arh. dr. Radu RADOSLAV: „Din punct de vedere urbanistic este o violare a peisajului care ar fi trebuit să pună în valoare Castelul Corvinilor și nu hotelul.”

Proiectul hotelului pe care familia deputatei PNL de Hunedoara Carmen Hărău îl construiește lângă Castelul Corvinilor este dur criticat de experții în urbanism care sunt de părere că, odată ridicat, imobilul se potrivește ca nuca în perete cu monumentul istoric – unic în această parte a Europei.

Hotelul familiei Hărău „violează peisajul”

Prof. univ. arh. dr. Radu Radoslav, Președintele Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest al Registrului Urbaniștilor din România, a vorbit în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate publicației Hunedoara Liberă atât despre importanța monumentului, cât și despre grija pe care autoritățile locale ar fi trebuit s-o manifeste în legătură cu intervențiile care vizează modificarea peisajului din jurul Castelului Corvinilor.  

Arhitectul Radu Radoslav face parte din Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din județul Hunedoara, for în cadrul căruia și-a expus punctul de vedere în legătură cu proiectul înaintat de familia deputatei Carmen Hărău.

„Orice intervenție în jurul Castelului Corvinilor trebuia făcută cu foarte foarte mare grijă. Făcând parte din Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din județul Hunedoara, a venit un proiect pentru un hotel care mi s-a părut foarte înalt și care, din punctul meu de vedere acoperă monumentul  care are valoare mondială. Dreptul meu e să-mi spun opinia și am spus că, din punct de vedere vizual nu este corect. Va fi o imagine neplăcută, a declarat pentru Hunedoara Liberă Radu Radoslav.

În opinia arhitectului timișorean, hotelul, a cărui arhitectură șochează chiar și pe cei care nu se pricep la urbanism, nu-și are locul lângă Castelul Corvinilor.  

„Din punct de vedere urbanistic este o violare a peisajului care ar fi trebuit să pună în valoare Castelul și nu hotelul. Arhitectural, nu vreau să comentez și, din refuzul meu, înțelegeți și care e părerea mea”, spune Radu Radoslav.

hotel harau HOTEL HARAU 1

Castelul trebuia inclus în patrimoniul UNESCO

Arhitectul susține că turiștii care vor veni la Castelul Corvinilor vor fi întâmpinați de un peisaj nepotrivit, așa cum se întâmpla și înainte când, Combinatul Siderurgic copleșea monumentul istoric.

„În anii 50, Castelul a fost pus în umbră de Combinatul Siderurgic și era foarte greu să-l descoperi. Combinatul Siderurigc  a fost total demolat, iar după mpărerea mea trebuiau păstrate câteva obiective din zona industrială. În orice caz, un turist care vine la Castel are un singur drum: cel care vine de la Sântuhalm. Evident că zona trebuia gândită ca un peisaj de valoare cu totul și cu totul deosebită”, declară arhitectul timișorean.

De asemenea, arhitrectul crede că autoritățile ar fi trebuit să facă eforturi pentru ca monumentul de la Hunedoara să fie inclus pe lista obiectivelor istorice care fac parte din patrimoniul cultural UNESCO: „În România sunt 4-5 obiective de interes mondial. Din păcate, Castelul Corvinilor nu se află în patrimoniul cultural UNESCO și, după părerea mea, alături de operele lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, ar trebui să fie. Castelul Corvinilor este deosebit pentru că e unul din cele mai bine păstrate din Europa și asta înseamnă foarte mult pentru apartenența europeană a comunității românești.”

Construcția hotelului familiei deputatei Carmen Hărău a început anul trecut. Potrivit proiectului, în imobil va funcționa și o sală de nunți. Terenul pe care urmează să fie construită noua afacere a deputatului liberal se află situat pe strada Voinii la nr. 2A, iar suprafaţa ocupată de imobilul propus, cu destinaţia hotel, este de aproximativ 2.600 mp, având regimul de înălţime demisol, parter şi două etaje în corpul de clădire cu destinaţia cazare, respectiv demisol şi parter în zona corpului de clădire ce înglobează sala de festivităţi.

radu-radoslav1Prof. univ. arh. dr. Radu Radoslav a fost arhitect șef al Municipiului Timișoara și în prezent este Președintele Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest al Registrului Urbaniștilor din România. Este cadru universitar la Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea Trend, Nottingham, Marea Britanie. De asemenea, directorul Centrului de Cercetare pentru Planificare Urbană din cadrul Universității Politehnice Timișoara. Radu Radoslav este Doctor în Arhitectură, specializarea Urbanism și  Amenajarea Teritoriului, cu lucrarea „Spațiul Public ca Spațiu Cultural al unei Comunități Umane” (Institutul de arhitectură „Ion Mincu”, Bucureşti). A obținut mai multe premii naționale și internaționale la diferite concursuri și expoziții de urbanism și arhitectură și a susținut conferințe și seminarii în țară și în străinătate. Este autor al unui număr impresionant de publicații și articole și a coordonat teze de doctorat. Radu Radoslav este autor al Planului de Amenajare a Teritoriului Zonal Interorăşenesc DEVA-SIMERIA-HUNEDOARA (conurbația Corvina)

8 răspunsuri

 1. Constructia la cum arata e o porcarie imensa

 2. Fosta psd-ista,si-a reevaluat valorile(banii)si a trecut la liberali(fost combinati cu psd-istii),actual combinati cu pdl-istii perioada in care s-au obtinut toate avizele,aprobarile legale? .Mai departe proiectul a fost trecut si avizat de primarie? demarandu-se lucrarile cu ajutorul proprilor angajati(cred iar daca gresesc scuze),probabil urmand sa faca in fata hotelului o piscina,o partie(mini) de schi-snowbord,patinoar,spectacole in aer liber etc.
  Si daca mai doreste cineva si poate sa incerce sa faca la fel s-au poate mai mult si mai multe, sa urmareasca drumul batut de pnl-ista pensionarilor “asistati social”
  Si parca vad revelioane facute cu focuri de artificii facute deasupra castelului….
  Daca totul a fost facut legal?
  Dar mai sunt cazuri in care constructii mai ceva ca respectiva in cauza au fost demolate….
  Va dati seama de ce e nevoie de continuitate ? sau schimbare?
  Intr-un oras cu populatie jumatate pensionari,agricultori,someri,tineri pana in 18 ani,deci venituri scazute care sunt sperantele de viitor? Blazare,resemnare,mai apare o strada asfaltata,mai un titicar. un parculet,mai un mini-patinoar,mai o fasole cu carnati stropita cu tuica la umbra castelului cu pricina ,un 8 Martie cu cate o floare data de edilul care a avizat impricinata constructie…..
  Ce se intampla cu : HALA OBOR( aflata in schimbare partiala rapida),si DUNAREA (care e impropriu spus hala) ,ANSAMBLUL MOLDOVEI,CINEMATOGRAFELE SI CASA DE CULTURA,CARTIERUL DE PAGODE,PARCUL CORVINUL,ALTE CONSTRUCTII LASATE IN PARAGINA,LIPSCANIUL batut zilnic de picioarele tremurande ale batranilor cu plase agatate in maini,
  Deci,ultimii 4 ani pentru Hunedoara imi aduc aminte de primi 5 ani pdl-isti ,oare urmeaza alti 4 ani ce vor semana cu ultimii 5 ani pdl-isti? Fara rautate si numai bine intentionat ca toata lumea de altfel,

 3. Propaganda electorală … Eu am fost in HUNEDOARA special sa vizitez acest castel… Si sincer mai degrabă prefer sa vad un hotel din castel decat mormanele de moloz din fabricile derăpănate si fiare ruginite! Asa ca nu mai scrieți articole doar ca sa pupați prin fund unele partide! Vi se pare ca peisajul e frumos acum fara hotel ? Nu, este groaznic doar dărăpănături si moloz cat vezi cu ochii! Nu spun ca este mai frumos daca apare acolo un hotel far prefer hotelul decat mormanele de moloz de care vad ca nu se leagă nimeni!

 4. Nu pot sa cred ca sunt cuvintele arhitectului, da sa le luam ca atare. Hai sa lasam 1 minut politica si sa vedem ce se intampla in jurul castelului.
  In primul rand se mai construieste o unitate turistica , de care domnul arhitect nu spune nimic.
  Cred ca dupa varsta domnul arhitect ar trebuii sa vada si perioada comunic\sta in care s-a dezvoltat si perioada post comunista in care a excelat, avand posibilitatea sa viziteze Europa si poate nu doar atat.
  incepem sa-i dam exemple de Wiena, Salzburg, Barcelona, Melk, Madrid si altele, sau poate Alba -iulia, Timisoara, Brasov, ….
  Cu tot respectul domnule arhitect cred ca sunte-ti in tabara adversa investitorului ,si nu sunte-ti obiectiv oricat doriti sa para . La pregatirea dumneavoastra astept altceva.
  Veniti cu o propunere viabila de a reamenaja urbanistic acea zona si eventual sa scapam de ramasitele combinatului din imediata apropiere a castelului.
  Vorbiti de UNESCO? nici nu stiti ce implicatii sunt, poate va ganditi ca la acest moment exista sanse de fonduri europene pentru castel?dar fiin in UNESCO…?
  Astept de la pregatiriea dumneavoastra si profesionalismul dovedit , sa afisati doar profesionalism nu subiectivismul unor declaratii.
  cu respect in speranta ca nu intrati in tabere politice, avand asa o profesie liberala si frumoasa.

  • accredit_ro@yahoo.com' Kata, baiatule..... spune:

   Cu acest gen de “argumente” a fost primita si oferta lui Constantin Brancusi de a-si dona (postum) opera Romaniei. Asa este cand vocea profesionistilor este bruiata de niste neica-nimeni cu buletin dar foarte vocali. Ca argument in sensul celor spuse de Domnul Profesor Arhitect Radu Radoslav, as remarca faptul ca in tari cu mare traditie in conservarea edificiilor de patrimoniu, unde exista o legislatie foarte coerenta in domeniu, nu se construieste nimic in proximitatea respectivului edificiu. Imaginati-va ce hoteluri s-ar putea ridica in jurul piramidelor ca sa le poata privi de sus toti parvenitii. Pentru amatorii de astfel de senzatii exista butaforia din Las Vegas.

  • JR@Hunedoara.ro' De la Las Vegas la Belina ! spune:

   Nu este nevoie de multa stiinta, putin bun-simt ajunge ! Daca nu exista, te uiti si vezi ca niciunde in lumea civilizata nu se construiesc hoteluri si crasme in imediata proximitate a cladirilor / monumentelor de patrimoniu. Vezi Franta, Italia, Anglia….Grecia sau Egiptul….. Peste tot, monumentele/cladirile de patrimoniu sunt lasate sa respire, pe cat posibil, in spatiul si atmosfera in care au fost create.
   In cazul de fata, refacerea peisajului natural ar fi cea mai buna si mai ieftina (!) solutie dar o data cu hotelul familiei Harau, nu vom avea decat un kitsck demn de Dallas (serialul) sau Las Vegas (orasul). Doamna Senator a vrut, se pare, sa aiba vila de neam prost cu castel adevarat in curte ca sa-i umileasca pe parvenitii de Teleorman – Berlina….

 5. Serios? Escrocul acesta afemeiat de Radoslav isi permite sa vorbeasca despre orasul meu, dupa ce a umplut Timisoara de Palate tiganesti cat a fost arhitect sef? Unul din cei mai slabi profesori din facultate, care ne lasa sa copiem cu cursurile pe masa? Un cadru didactic de mana a 12-a care nu da doi bani pe studenti si mediu academic. Acest individ care a facut atat rau Timisoarei acum vine sa distruga si Hunedoara? Unde este societatea civila? Opriti imediat acest macel aceasta odioasa constructie care va distruge petru totdeauna imaginea superbului oras in care m-am nascut si am copilarit-frumoasa mea Hunedoara. Draga mea Hunedoara trezestete pana nu este prea tarziu.

  • Radu@Afumati.ro' Din ciclul: Sunt pentru contra ! spune:

   Pai Profesorul Radoslav chiar asta incerca sa faca: sa opreasca porcia Doamnei Senator ! Citeste mai atent si nu te repezi ca rama-n asfalt !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus