Castelul Huniade din Timișoara, aflat de zece ani este în proces de consolidare, s-ar putea deschide parțial în 2021, comisia de recepție a lucrărilor din cadrul Consiliului Județean (CJ) Timiș cerând o expertiză a calității tuturor intervențiilor efectuate până în prezent.

“La aripa de nord-vest a castelului, lucrările au fost finalizate în proporție de 80%, acolo fiind partea destinată celor mai importante expoziții și săli de interes pentru vizitatori. (…). Sunt direct interesată de identificarea unor surse de finanțare, pentru ca până în anul 2021 să dăm acces publicului în Castelul Huniade. Partea de nord-vest (…) ar fi zona care s-ar finaliza cel mai repede. Ar urma recondiționarea ei”, a declarat marți, într-o conferință de presă, Roxana Iliescu, vicepreședinte al CJ Timiș.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș condiționează deschiderea parțială a castelului pentru public de realizarea unei căi de acces și evacuare în caz de urgență, ținând cont de numărul mare al potențialilor vizitatori.

“Pentru ca partea de nord-vest să poată fi deschisă vizitatorilor trebuie realizată expertiza (…) și să fie două scări de evacuare în caz de incendiu. Această parte a castelului a fost construită pe un vechi braț al râului Bega, iar degradările au fost mai evidente. În 2014 a existat și pericolul prăbușirii frontonului, pentru care a fost realizat un eșafodaj”, a explicat Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului, care funcționează în Castelul Huniade.

În cei zece ani de intervenții, construcția a făcut obiectul a cel puțin patru proiecte de reabilitare nefinalizate.

Valoarea contractului semnat în anul 2012 este de peste 12 milioane de lei, rămânând în plată 300.000 de lei.

Impunătoarea clădire era în risc major de prăbușire, ceea ce a impus luarea unor măsuri urgente de punere în siguranță a clădirii, inclusiv prin injectarea de beton sub baza construcției. Pe lângă acestea, s-a avut în vedere și punerea în valoare a stilisticii medievale a castelului, rezolvarea din punct de vedere funcțional și arhitectural a fațadelor în concordanță cu principiile conservării și restaurării monumentelor istorice, amenajarea curții interioare, remedierea unor degradări arhitecturale, reamenajarea spațiilor și adaptarea funcțiunilor muzeale la caracterul patrimonial major al clădirii castel.

Construit în anul 1307 din ordinul regelui Carol Robert d’Anjou, castelul a servit inițial ca reședință regală. Ulterior, între 1441-1456, Iancu de Hunedoara, comite de Timiș, a locuit aici cu familia sa, de unde provine numele de Huniade. În anul 1443, el dispune reconstrucția edificiului, grav avariat de un cutremur ce a avut loc în acel an.

În perioada ocupației otomane (1552-1718), edificiul a servit ca sediu al Pașei de Timișoara, transformat ulterior în cazarmă pentru ca destinația acestuia să fie aceea de depozit de arsenal. În 1849, clădirea a fost afectată de asediul trupelor ungare, fiind refăcută în 1856 în forma actuală.

AGERPRES

Un răspuns

  1. mihai.donici@gmail.com' M. C. Donici spune:

    Pînă la CCE TIMISOARA 2023
    Trebuie deschis cu orice PREȚ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus