Un sondaj INSCOP arată că doar jumătate dintre români cred că vaccinurile previn boli grave care pun în pericol viața oamenilor și mai puțin de două treimi sunt de acord cu vaccinarea obligatorie a copiilor. Românii care au cele mai puține temeri legate de vaccinare sunt cei din Banat, Crișana și Maramureș.

62,7% dintre respondenţii sondajului sunt de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81,1% sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară.

În ce priveşte eficienţa vaccinurilor în faţa bolilor, peste jumătate dintre respondenţi (54,1%) au fost de acord cu afirmaţia “Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt grave şi pun în pericol viaţa”, 32,2% nu au fost nici în acord, nici în dezacord, în timp ce 7,4% au fost în dezacord.

Puţin sub 50% (49,1%) au fost de părere că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli (36,1% nici în acord, nici în dezacord, iar 10,5% şi-au exprimat dezacordul). Femeile, vârstnicii, locuitorii din Banat, Crişana, Maramureş au fost de părere într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli.

Doar 54,9% dintre respondenţi au fost de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. 28,7% au considerat că vaccinarea este o problemă complicată şi trebuie evaluată de la caz la caz, iar 10,3% că riscurile sunt mai mari decât beneficiile vaccinării. Femeile, respondenţii cu vârsta cuprinsă între 35-49 de ani, cu educaţie medie, care au copii sub 18 ani, rezidenţii din rural şi cei din Banat, Crişana şi Maramureş au considerat într-o măsură mai ridicată decât celelalte categorii că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

“Cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalenta neclară a unei părţi a populaţiei faţă de vaccinuri şi vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepţiile raţionale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea şi impun necesitatea unor campanii solide de informare şi educare, mai ales a tinerilor, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătăţii publice. Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetăţenilor noştri care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic. Există însă un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare”, au precizat autorii sondajului.

sursa: dcbusiness

Un răspuns

  1. Pingback: 7 MARTIE 2019 – HUNEDOARA LIBERA: CÂȚI DINTRE ROMÂNI SE TEM DE VACCINARE SONDAJ | INSCOP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus