„Hotel modern, cu sală de nunți, construit lângă o bijuterie medievală din Hunedoara” - sursa: Știrile ProTV

Articol preluat de pe site-ul stirileprotv.ro

Situație controversată la Hunedoara. La 100 de metri de Castelul Corvinilor se ridică un hotel ultramodern, despre care specialiștii spun că nu se potrivește cu imaginea medievală a zonei.

Proprietarul, soțul unei senatoare (Eleonora Carmen Hărău), susține că are toate avizele pentru lucrări. Pe de altă parte, legea este destul de permisivă și nu interzice construcția unor asemenea imobile, nici măcar în zone protejate.

Construit în secolul al 15-lea, Castelul Corvinilor a atras anul trecut peste 300.000 de turişti. La 100 de metri de zidurile monumentului istoric se construieşte acum un hotel cu două etaje care, conform proiectului, va fi acoperit în mare parte cu sticlă. Imobilul, spun turiştii, nu are nicio legătură cu arhitectura zonei.

Hotelul va ocupa o suprafaţă de 2.600 de metri pătraţi, iar construcţia lui a început acum 4 ani. Proprietarul este soţul unei senatoare PNL.

Hotelul va avea o sală de nunți

Deşi bărbatul susţine că a obţinut toate avizele şi autorizaţiile pentru construcţie, arhitecţii sunt de părere că imobilul nu îşi avea acolo locul, mai ales că la parter are trecută în proiect o sală de nunţi.

Radu Radoslav, arhitect: Este un dispreţ total faţă de cultură europeană. Abia aştept nunţile cu focuri de artificii care o să umbrească castelul care este patrimoniul mondial.”

Lucian Harău, proprietarul hotelului: “Acolo am avut terenul, nu pot să construiesc în altă parte. Mi se pare o zonă bună, erau nişte ruine acolo, nişte fundaţii, era un dezastru”

În România, legea nu interzice ridicarea unor imobile în zona de protecţie a monumentelor. Dacă specialiştii ministerului Culturii îşi dau acordul pentru construire – orice antreprenor poate clădi ce îşi doreşte chiar şi în poarta unui clădiri istorice de clasa A.

Sorin Ticu, director Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara: “Legea nu interzice construcţii apărute în zone de protecţie a monumentului, exista o serie de reglementări din această direcţie şi o serie de avize care sunt emise de Ministerul Culturii. În momentul de faţă, în stadiul de şantier, nu este o treabă plăcută vizitatorilor. Vorbim de o construcţie ultramodernă şi o construcţie de secol 15.”

Specialiştii susţin că în ţările din vest construcţia unui astfel de hotel nu ar fi fost permisă dacă în zonă există un moment istoric.

Radu Radoslav, arhitect: “Oamenii care doresc doar profitul financiar asta este, ei asta ştiu, asta fac. Vinele sunt împrăştiate la multe nivele, de la Bucureşti care trebuia, fiind monument de valoare, bănuiesc că Unesco, România nu are asemenea altu’, în Europa de Est sunt unul sau două, în toată Europa sunt 5 sau 6.”

Reprezentanţii ministerului Culturii nu au putut fi contactaţi pentru a-şi preciza punctul de vedere referitor la acest subiect delicat.

Citește știrea inițială AICI

7 răspunsuri

 1. Citez din articol : ”Reprezentanţii ministerului Culturii nu au putut fi contactaţi pentru a-şi preciza punctul de vedere referitor la acest subiect delicat.”

  Cine vreți să vă răspundă ? Politrucii ăia care se lăfăie în sinecuri pe banii fraierilor ? Aș…

 2. Chef@Castel.hd' Aceleasi Parasute spune:

  Poate ca ar trebui sa “bubuie” presa internationala ca sa se auda si in Hunedoara !….
  De fapt, ar fi fost de mult timpul si cazul de o actiune civica adevarata !
  Dar cin` s-o faca daca organizatiile noastre “civice” sunt arondate de tot felul de grupuri de interese ? Asa ca banii Doamnei Senator “vorbeste” si nimeni nu deconteaza !
  Cel mai penibil tac PNL-istii Doamnei Senator Harau. Tac ca “scroafa-n porumb” !
  De PSD-isti (Ciuma Rosie), la cum au ajuns, ti-e si mila se te mai iei. De “existenta” USR-istilor Ciolosari nu-ti dai seama dacat atunci cand se dau in spectacol la Cluj sau cand incaseaza contracte grase platite din banii publici.
  Dar las` ca se trezesc ei toti la lupta ! Maine – poimaine sunt alegerile locale si parca-i vad si pe unii si pe altii aparand cu inocenta si spunand ca n-au stiut, ca n-au putut, ca (nu-i asa ?) “Toti suntem putin luati”….. De-ai putea jura ca toti locuiesc pe Marte si nu se parasuteaza in Hunedoara decat la alegeri ! Parasutele….

 3. spaga@director.hd' Directorul nesimtirii ! spune:

  OK, cu politicienii ne-am lamurit ! Bine ca ne lumineaza directorul muzeului Castelului ! Spune ca “este vorba de o constructie ultramoderna si una de secol 15”. Tulai ! Noi credeam invers ! Dar trebuie sa-l intelegem ca poate salariul de director este mic, dupa buget…. Da las` ca rezolva Dom` Lucian !….

 4. adio@civism.hd' @Arhitect Radu Radoslav, cu tristete spune:

  Dispret total fata de bunul simt elementar nu doar fata de cultura si nu doar cea europeana. Ca nici la Ghizeh nu se construiesc sali de chiolhan pe langa piramide… Nici pe langa Zidul Chinezesc, nici pe langa Machu Pichu….
  Doar la noi la Hunedoara se poate ! De ce numai aici ? Pentru ca doar aici exista famiglia Harau care poate. Ghinion !
  Dar ca sa fim drepti, ei “poate” si fiindca spiritul civic a murit de mult pe aici…..

 5. propunere@primaria.hd' O idee pentru primaria Hunedoarei spune:

  Ar trebui ca primaria sa nu aprobe si construirea de toalete, asa incat apa Zlastiului si a Cernei sa ramana curata iar petrecaretii sa fie obligati sa-si duca “productia” la domiciliul famigliei Harau care astfel ar putea beneficia din plin de rezultatele investitiei lor….

 6. Cat ruinele depozitului de modele , si halda carierei de la Zlasti urateau aspectul ,nici unul dintre cei din interviu nu s-au sesizat . De ce oare acum ? Constructia este legala ? Da sau nu ?Daca e legala – si este ( cu aprobari , discutie publica etc samd ) atunci vinovatii trebuie cautati in alta parte

  • Curat@legal.ro' @Legalistul Doamnei Senator Harau spune:

   Mizeria de care vorbesti putea fi curatata fara probleme daca Primaria s-ar fi implicat…. N-a facut-o lasand parca inpentionat locul in paragina ca sa vina Salvatoarea PNL-ista cu magaoaia ei de neam prost care este amplasata ilegal (!!!) cu cativa zeci de metri mai aproape de Castel decat era legal.
   Oricum 100 % calare peste bunul simt elementar. Ziceti ca vreti o “tara ca afara” dar transformati Romania intr-un sanctuar al penalilor si neam-prostiei ! Unde ai mai vazut matale sali de chiolhan construite in buza monumentelor istorice ? Nici in Papua Noua Guinee nu exista asa ceva si nici n-o sa existe fiindca acolo oamenii mai au sange-n instalatii nu…. Noi avem legalist ca tine, gata sa sara in apararea porciei. Dar stii ce ? Si Ceausescu era legal 100 % si nu -a folosit la nimic….A fost judecat si executat curat ilegal / neconstitutional !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus