Curtea Constituţională a României a stabilit, miercuri, că dispoziţiile din Legea camerelor de comerţ din România ce se referă la reînnoirea mandatului de preşedinte şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României sunt constituţionale doar în măsura în care se raportează la un mandat anterior complet de 5 ani.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a posteriori, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi a constatat că dispoziţiile art.36 alin.(3) din Legea camerelor de comerţ din România 335/2007 sunt constituţionale în măsura în care reînnoirea mandatului de preşedinte şi vicepreşedinte al Camerei Naţionale pe o durată de 5 ani se raportează numai la un mandat anterior complet de 5 ani.

În esenţă, Curtea a statuat că textul criticat, potrivit căruia mandatul preşedintelui şi vicepreşedinţilor Camerei de Comerţ şi Industrie a României este de 5 ani şi poate fi reînnoit o singură dată, “consacră o soluţie legislativă incompletă”, întrucât nu cuprinde dispoziţii referitoare la reînnoirea mandatului în ipoteza exercitării anterioare a unui rest de mandat.

“Această omisiune cu relevanţă constituţională lipseşte norma analizată de previzibilitate şi afectează securitatea raporturilor juridice civile. Exigenţele de calitate a legii nu permit destinatarului acesteia să ajungă la o interpretare subiectivă sau discreţionară a normei juridice. Acesta trebuie să se bazeze pe o normă juridică de calitate care să îi orienteze şi ghideze conduita socială. Constatându-se lipsa unei asemenea norme coroborat cu relevanţa constituţională a omisiunii legislative identificate, Curtea a reţinut că dispoziţiile criticate sunt constituţionale numai în măsura în care reînnoirea mandatului de preşedinte şi vicepreşedinte al Camerei Naţionale are în vedere, pe de o parte, o alegere anterioară pe un mandat complet de 5 ani, iar, pe de altă parte, o nouă alegere pe un mandat complet de 5 ani”, arată judecătorii constituţionali.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus