De ce nu se face public raportul controlului de la Spitalul Județean?

La sfârșitul anului 2017 au fost două controale: unul la Spitalul Județean de Urgență, altul la SPIGM Deva. Ambele au scos la iveală nereguli, ambele au ajuns în atenția anchetatorilor. Diferența este că documentul care vizează activitatea SPIGM Deva a fost făcut public, iar celălalt nu!

Corpul de Control al Președintelui Consiliului Județean Hunedoara a verificat activitatea Spitalului Județean de Urgență din 2009 până în prezent.

Rezultatul controlului este cuprins într-un raport care a ajuns pe masa președintelui Mircea Bobora încă din toamna anului trecut. Pentru că informațiile neoficiale despre verificările de la spital indicau grave nereguli, reprezentanții presei au solicitat publicarea raportului și a concluziilor auditorilor.

Mircea Bobora: „O să ne zâmbim cu plăcere în momentul când vom avea concluziile!”

Asta promitea Mircea Bobora într-un dialog cu consilierii județeni liberali, în luna august a anului trecut, ridicând astfel nivelul așteptărilor. Concluziile raportului ar fi urmat să detalieze „neregulile de la spital”, care să explice de ce datoriile unității medicale au ajuns la 2 milioane de euro!

Cu toate acestea, la finalizarea controlului, concluziile au fost ferite de ochii presei. Deși, inițial a promis că va da publicității documentul, Mircea Bobora s-a răzgândit. Președintele CJ ne-a comunicat verbal că respectivul raport de audit a fost ridicat de Poliție și că, la ora actuală, există un dosar de cercetare penală care vizează fapte care ar putea avea legătură cu acel raport. În aceste condiții, susțin reprezentanții CJ, documentul nu poate deveni public întrucât ar putea periclita ancheta aflată în curs de desfășurare.

Articolul de lege invocat de conducerea CJ Hunedoara este cuprins în Legea 544/2001 și spune că sunt exceptate de la comunicare informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare.

Aceeași Lege însă nu l-a împiedicat pe primarul Devei să facă publice concluziile raportului de control de la SPIGM, chiar dacă și acest raport a ajuns pe mâna Poliției.

Faptele descoperite la SPIGM Deva ar fi prejudiciat bugetul municipiului Deva cu aproximativ 100.000 de euro, iar suspiciunile de fraudă au fost detaliate în ședință publică de șeful corpului de control al Primarului.

Acum, dacă Legea-i lege pentru toți, cum se face că situații similare sunt tratate atât de diferit? De ce raportul de la SPIGM Deva poate fi publicat, iar cel de la Spital nu?

Conducerea Consiliului Județean și-a făcut deja un obicei din a ascunde de ochii hunedorenilor problemele deosebit de grave în care se tot adâncește. Câtă vreme aveți pe mână banul public, domnule Bobora, aveți și datoria de a comunica transparent cum, cine, cât și de ce a cheltuit.

Tocmai de aceea, Hunedoara Liberă vă solicită încă o dată public să comunicați presei raportul Corpului de Control la Spitalul Județean din Deva. Aveți ceva de ascuns, trebuie să apărați pe cineva, domnule Mircea Bobora?

2 răspunsuri

  1. Om batran si mincinos. A facut tam tam cu gunoaiele ca demisioneaza si i-a umplut pe aia din Bucuresti de bani din buzunarul nostru. Acum umbla cu farfuza aia de la spital prin China si ne tot spune vrute si nevrute.Oamenii mor in spital si el umbla in excursii cu directoarea o copila de 25ani

  2. Doar asa isi poate pastra functia de presedinte la CJ HD, ascunzand faptele penale ale celor care au jefuit spitalul! Astfel de functii se fac cu “dedicatie” tocmai pt. a-i proteja pe cei care fac bani din afaceri necurate cu bani publici din domenii precum sanatatea. Grav este ca implicatiile duc la personaje cu functii inalte si tocmai de aceea trebuie sa se astearna praful si tacerea pe rapoartele si dosarele care ii indica pe cei vinovati, chiar daca asta inseamna vieti distruse, destine frante si o suferinta de neimaginat. Celor ca Bobora si celor care au facut astfel de nenorociri (vezi cazul Lucan!) nu le pasa de suferinta oamenilor atat timp cat sunt plini de bani nemunciti si nemeritati si sunt mentinuti in functii pe care nu le merita si in care oricum nu fac fata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus