De câțiva ani, fiecare persoana care dorește sa vânda o casa sau un apartament se lovește de necesitatea existenței unui certificat energetic. Chiar daca este un document obligatoriu, exista înca foarte mulți oameni care nu știu cu exactitate de ce este nevoie de el și care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte. Din acest motiv, am creat o lista cu întrebări esențiale despre certificatul energetic, la care trebuie sa știți răspunsul.

Un astfel de certificat este un document care atesta performanța energetica a unei cladiri. Certificatul poate sa fie eliberat doar de catre auditori energetici atestați și trebuie sa fie solicitat de catre proprietarul/investitorul/administratorul (dupa caz) al imobilului.
Informația pe care o ofera un certificat energetic este referitoare la clasa de eficiența energetică în care se încadrează cladirea, care poate sa se situeze între clasele A si G. O cladire cu clasa de eficiența A generează un consum minim de energie, în timp ce o clădire cu clasa G poate sa genereze un consum mult mai mare.

Când este folosit un certificat energetic?

Certificatul energetic își găsește utilitatea în mai multe situații:

—în cadrul oricarei vânzari de imobil. Acesta este util atât vânzatorului, care poate avea dovada unei valori clare a locuinței, cât și cumparatorului, care are garanția unei achizitii corecte.
—în orice negociere. Certificatul energetic poate sa fie folosit pentru negocierea prețului unei construcții.
—pentru achiziția unei locuințe prin programul Prima Casa. Pentru a putea achiziționa o locuința prin programul Prima Casa este esențial ca locuința sa faca parte din clasele de eficiența energetica A, B sau C.
—pentru stabilirea impozitului pe cladiri. Dupa ce achiziționezi un imobil, pentru a putea plati impozit pentru ea este esențial sa depui o declarație fiscala la administrația publica locala, care conține inclusiv un certificat energetic, pe lânga actul de identitate și releveu.

Care sunt riscurile în cazul în care se comercializeaza un imobil fără certificat energetic?

Un prim risc este acela de a întampina o mulțime de greutați în momentul în care sunt necesare acte din partea administrației financiare.
Riscul major însa, este faptul ca un contract de vânzare — cumparare fara certificat de performanța energetica poate sa fie declarat nul dacă vânzătorul sau cumpărătorul reclamă lipsa acestuia.

Este obligatoriu un certificat energetic?

In principiu, da! Exista, totusi, excepții de la regula. Acestea sunt date de cladirile și monumentele protejate, dar și clădirile rezidențiale care nu sunt folosite mai mult de 4 luni în fiecare an. De asemenea, construcțiile independente cu suprafața de pana în 50 de metri patrați sau lacașurile de cult sunt scutite de necesitatea unui certificat energetic.

Cât costa un certificat energetic?

Prețul unui certificat energetic începe de la 130 de lei pentru o garsoniera și poate sa ajunga la 180 lei pentru un apartament cu 5 camere.
Ce alte informații trebuie cunoscute despre acest certificat energetic?

-Certificatul energetic este valabil timp de 10 ani, așadar, odata emis, poate sa fie folosit la orice tranzacție. Acesta trebuie sa fie reînnoit doar în cazul în care se fac lucrari de renovare majora.
—Alaturi de certificatul de performanța energetica, proprietarul primește și recomandari pentru a reduce consumul de energie.
—Obținerea unui certificat energetic dureaza puțin, între 4…24 ore de la studierea de catre auditorul energetic atestat a imobilului.

sursa: Agerpres.ro

Un răspuns

  1. Este important de menționat că acest certificat energetic este necesar și la receptia clădirilor noi. Acest aspect subliniază importanța evaluării eficienței energetice încă de la construcție, asigurându-se că noile clădiri respectă normele și standardele energetice impuse de legislație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus