ANCHETĂ. Spitalul condus de finul lui Viorel Arion este obligat să returneze sume colosale statului român după ce au fost găsite mai multe nereguli.

Spitalul Municipal Hunedoara a intrat în administrarea Consiliului Local în vara anului 2010, odată cu „marea descentralizare” făcută de Guvern.  La acea vreme, manager al unității era medicul Gavril Bende Barna.

Doi ani mai târziu, odată cu preluarea madatului de primar, Viorel Arion și-a impus apropiații în cele mai importante funcții de conducere. Printre aceștia se numără și Nicușor Eduard Ștefan, finul de cununie al primarului, ajuns director financiar-contabil, iar un an mai târziu – manager general.

De-a lungul celor trei ani, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), dar și Casa Județeană, au efectuat mai multe controale la spitalele din județ, între care se numără și spitalul condus de Nicușor Ștefan. Cele două entități au dreptul de a face aceste controale pentru că serviciile medicale oferite de spitale sunt decontate de la bugetul de stat prin CNAS (după ce sunt contractate/aprobate în prealabil). Cu alte cuvinte, spitalele pot deconta doar acele sume aprobate prin contractul încheiat cu CNAS.

Spitalul condus de finul lui Arion pune batista pe țambal

La Hunedoara, rezultatele acestor controale sunt ținute la secret. Hunedoara Liberă a solicitat conducerii Spitalului Municipal informații cu privire la sumele restituite la bugetul de stat în urma controalelor efectuate de CJAS sau CNAS. Răspunsul primit la redacție ne-a lăsat fără cuvinte.

13453083_829479240520551_1189049750_o„Informațiile solicitate de dumneavoastră se încadrează în lista informațiilor exceptate de la comunicare, pentru respectarea principiului confidențialității”, se arată într-o adresă evazivă care ne îndrumă să ne adresăm CJAS Hunedoara pentru a obține aceste informații.

Cu alte cuvinte, în opinia conducerii Spitalului, hunedorenii nu au dreptul să știe detalii despre calitatea actului managerial sau despre sumele decontate pentru că acestea sunt confidențiale. Așadar, ne-am adresat Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara pentru a afla ce sume au fost imputate de-a lungul anului Spitalului de la Hunedoara.

BOMBA de la Hunedoara vine prin e-mail

Pentru CJAS Hunedoara, informațiile solicitate nu sunt confidențiale, așa că ele ne-au fost transmise în foarte scurt timp. Am înțeles însă de ce erau „confidențiale” pentru conducerea Spitalului de la Hunedoara.

În octombrie 2015, spitalul condus de Nicușor Ștefan a restituit CJAS nu mai puțin de 1.115.601 lei (11 miliarde de lei vechi), sumă ce reprezintă o sancțiune contractuală aplicată pentru nerespectarea unor obligații contractuale și recuperarea valorii unor servicii medicale realizate în condițiile nerespectării programului de lucru.

Asta însă nu e tot. Printr-un Raport de control întocmit la finalul lunii aprilie 2016, CJAS a propus recuperarea sumei de 676.096 lei, bani ce reprezintă contravaloarea unor dispozitive medicale eliberate fără respectarea unui protocol de diagnostic și tratament. Raportul de control a fost contestat de conducerea Spitalului de la Hunedoara.

Mai trebuie menționat că, în perioada 2012 – 2016, Spitalul condus de finul lui Viorel Arion a returnat la bugetul de stat în mai multe rânduri sume cuprinse între 1.649 și 10.937 de lei reprezentând, în general, contravaloarea unor prescripții medicale completate incorect sau fără aprobarea CNAS și servicii de spitalizare de zi realizate în timpul unor episoade de internare continuă.

4 răspunsuri

  1. A, deci dupa banii asia se uita el asa scrutator in zare. Poate-l ajuta Balosin, sau colega Ghenea, Janin, Bejenariu sau poate chiar nasul Viorel, doar n-or sa-l lase balta tocmai acum. Nu de-alta, dar daca astuia ii cad galoanele, se decompenseaza, la cata aroganta poate avea in el. Si te miri ce poate spune daca-si pierde uzul ratiunii – atata cata are. Uite de-asta ma bucura fiecare zi in care am scapat fara sa dau in icter mecanic…

  2. Dar “comersantul” ala de la Spitalul Judetean Deva, ala adus de MOLOT de la “sucuri” si care acum vinde la spital sapun, construieste, zideste, varuieste(spoieste), planteaza panselute, etc., de ce nu face obiectul unei anchete?!!!
    Pe bune….
    Doar asa ca e amicul “unora”, ca la amenintari cu casa de avocatura a nevestei se pricepe….

  3. dle Victor aveti putintica rabdare ca acuma este DNA-ul pe el, cam tot ce a achizitionat pentru spitalul judetean s a facut prin firmele parintilor ,socrilor cumnatei nevestei etc, etc, ,un hot ca si Molot dealtfel

  4. Justuituar@ynail.com' Justitiarul spune:

    Urmeaza Spitalul din Hateg care este in atentia DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus