Primarii Emil Boc (Cluj- Napoca), Nicolae Robu (Timişoara), Gheorghe Falcă (Arad) şi Ilie Bolojan (Oradea) au semnat sâmbătă, la Timişoara, documentele de înfiinţare a Alianţeu Vestului, iniţiativă prin care se doreşte atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest a ţării.

Iniţial, acţiunea celor patru primari a fost numită Patrulatera Vestului, însă având în vedere interesul mare pentru proiect arătat de alte administraţii publice locale din această parte de ţară, odată cu semnarea acestui document, numele asocierii s-a schimbat din Patrulaterala Vestului în Alianţa Vestului (AVE), pentru a se evidenţia caracterul ei deschis.

Semnarea documentului a avut loc la sediul primăriei Timişoara.

„Am decis să creăm un for informal pentru schimburi de idei şi de experienţă între noi, edilii oraşelor în cauză şi între administraţiile publice locale pe care le conducem, dar şi de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, dar şi în domeniile cultură, educaţie, sănătate, turism, sport, securitate şi dezvoltare, în sens larg”, a anunţat Nicolae Robu.

Edilul din Timişoara a subliniat că semnarea de sâmbătă de la sediul Primăriei Timişoara este documentul – temelie al Alianţei Vestului.

„Ce semnăm astăzi va fi documentul temelie al Alianţei Vestului. Vreau să vă spun că în abordarea noastră veţi găsi o secţiune ce reprezeintă viziunea pe care o avem, argumentele ce au stat la baza iniţiativei şi o secţiune în care am enumerat obiectivele pe care le urmărim şi trebuie să înţelegem că nu sunt liste închise, ci sunt obiective concrete pe care noi îndrăznim să le nominalizăm din start”, a spus Robu.

Primarul din Timişoara a ţinut să menţioneze că iniţiativa nu este una împotriva cuiva anume.

„Am fost întrebaţi dacă această iniţiativă am pornit-o împotriva cuiva, dacă ne-am săturat, nu mai spun de ce. Vrem să fie foarte clar: nu. Nu suntem oameni ai negativului, suntem oameni ai pozitivului. Iniţiativa ar trebui să ne permită să facem mai multe decât până acum, să fim mai performanţi, să ieşim din statutul de primar pe care statutul ni-l conferă strict pe raza unităţii administrativ teritoriale unde am asumat responsabilităţi. Documentul major care stă la baza ideii noastre este declaraţia de la Alba Iulia. În spiritul acestei declaraţii, vrem să punem la baza acestei structuri principiul libertăţii comunităţilor de a se asocia, de a-şi optimiza resursele. Şi mai este un principiu, principiul stabilităţii administrative. Vedem că guvernele nu sunt de prea lung termen în România. Administraţiile locale au stabilitate la 100 de ani de la Marea Unire în care mai bine de jumătate au fost petrecuţi sub diferite dictaturi, acum e momentul să ne aplecăm asupra declaraţiei de la Alba Iulia, un excelent manifest al libertăţii”, a mai spus Robu.

Alianţa Vestului transmite un mesaj de responsabilitate, spune şi Gheorghe Falcă, primarul din Arad.

„Alianţa Vestului doreşte să transmită un mesaj de responsabilitate. AVE salutul roman este asumarea noastră de oameni care vrem să trăim responsabil. Vorbim foarte concret de stabilitate. Acest proiect înseamnă o fundaţie pentru cele trei direcţii din platforma noastră. Este important când vorbim de obiective să conştientizăm necesitatea. De aceea, îndemeindu-ne această platformă, noi, primarii oraşelor Timişoara, Oradea, Arad, Cluj – Napoca asumăm o responsabilitate”, a spus Falcă.

Iniţiativa celor patru primari nu legătură cu separatismul teritorial, a subliniat şi Emil Boc.

„Aş vrea să vă spun ce nu este această iniţiativă. Această iniţiativă nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul întrebării statul unitar român. Acest proiect nu este îndreptat împotriva guvernului de la Bucureşti, ci dimpotrivă, împreună să avem o Românie mai puternică şi mai bogată. Niciun stat din lume nu poate fi mai bogat dacă nu are oraşe puternice şi bogate. Are la bază principiul subsidiarităţii care este la baza UE şi anume că decizia trebuie să fie luată de autoritatea publică cea mai apropiată de nevoile cetăţeanului. Al doilea lucru este legat de centralizare. Metoda de guvernare prin centralizare este o metodă ce aparţine trecutului. Numai aşa pot fi avute în vedere toate motoarele de dezvoltare economică. În UE sunt 300 de regiuni. Dacă toate aceste motoare ar funcţiona la capacitate maximă, lucrurile ar merge mai bine. Această iniţiativă îşi propune să folosească în interesul României acesate motoare de dezvoltare pentru că vom avea cu toţii o Românie mai puternică şi mai dezvoltată”, a declarat Emil Boc.

Alianţa Vestului va forma o Asociaţie de Dezvoltare Interregională prin care va atrage fonduri europene.

„Scopul nostru este ca, punând împreună forţele şi energile noastre, să facem ca oraşele noastre să fie mai prospere. Credem că cele 4 oraşe aliate, acţionând în comun, să fie mai accesibile şi atractive pentru investiţii din fonduri europene. Unul dintre obiectivele imediate este să constituim o Asociaţie de Dezvoltare Interregională care să fie un partener al Guvernului pentru ca în exerciţiul financiar viitor să aibă un capitol dedicat. Acesta este un obiectiv important şi credem că suntem un partener care poate fi luat în calcul pentru un astfel de proiect pilot în România. Credem că împreună suntem atractivi pentru oameni. Conectarea mai bună între cele 4 orase  rutier, feroviar şi din punct de vedere al ideilor, al sistemelor informatice, al mediului universitar ne propunem să fie un baraj pentru migrarea românilor în Europa. Studiile arată că o bună parte din români optează pentru o migraţie internă. Această dezvoltare economică pe care o urmărim ne propunem să fie un factor de atracţie pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România. Vom extinde modelele de bună practică între noi, dacă ceva funcţionează bine la Timişoara va fi preluat de Oradea şi aşa mai departe. Şi în felul acesta să recuperăm întârzierile pe care le avem”, a declarat Ilie Bolojan.

Asociaţia de Dezvoltare Interregională ar urma să se înfiinţeze în primul trimestru al anului viitor.

Printre obiectivele asumate de Alianţa Vestului se numără: îmbunătăţirea radicală a mobilităţii între cele patru oraşe; accelerarea implementării proiectului autostrada Transilvania; susţinerea şi urgentarea proiectului Via Carpathia; susţinerea şi urgentarea proiectului Autostrada Timişoara- Belgrad; dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între cele patru oraşe; dezvoltarea unei reţele de transport public inter regional şi intraregional; creşterea mobilităţii ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan; susţinerea legii parteneriatului public privat pentru proiecte de infrastructure şi multe altele.

Sursa News.ro

12 răspunsuri

 1. Falca, sigur are un singur obiectiv:sa fure cat mai mult fara sa cotizeze la Bucuresti. Daca ungurii dau mai mult, ne obliga sa vorbim si ungureste(el, Falca!), in rest sa auzim de bine……!

 2. cetatean@romania.ro' Si iadul este pavat cu bune intentii, nu-i asa ? spune:

  Fiindca nimic nu vine gratis in lumea de astazi, accesarea fondurilor europene promisa de cei patru lideri liberali ar avea un pret foarte mare… Concret, pretul va fi independenta si integritatea Romaniei. Asta-i cadoul facut Romaniei de cei patru mandri primari PNL cu ocazia Centenarului ? O initiativa care, in mod inevitabil ar duce la marirea decalajelor si tensiunilor dintre regiunile Romaniei ? Oare ce ar fi spus Bratianu, principalul autor al Marii Uniri, despre asemenea initiativa centrifuga ?
  Bratianu, cel a carui deviza era : Prin noi insine !….

  • Asa, asa, sigur Soros e in spatele acestor lucruri. In loc sa ne mandrim in an centenar cu Viorica Dancila, noi vrem sa luam bani gratis de la UE. In loc sa lasam guvernul sa fur… lucreze, noi vrem hotii la puscarie. In loc sa lasam pros… mintile luminate de la Bucale sa faca lucrurile cum e normal, cu multe acte, cu subcontractari si supraevaluari, noi vrem sa ne dezvoltam repede, ca-n vest. Asa ne trebuie, daca l-am impuscat pe Ceausescu!

   • Amice, nu mi-o lua in nume de rau dar ai o abordare cam…. simpluta ! Hotiile si prostiile PSD exista si trebuie sanctionate in modul cel mai sever cu putinta si in democratie, nimic nu ingroapa mai bine decat un vot bine dat in momentul potrivit.
    Dar oricat de mari ar fi pacatele PSD-istilor, ele nu pot justifica o actiune centrifuga ca cea a primarilor liberali din Vestul tarii care este criticabila din multe puncte de vedere, incepand cu denumirea ei debila. Alainta Vestului ? De ce nu a intregii Romanii ? Sau daca este impotriva cuiva, impotriva cui ? Sper sa nu-mi spui ca a “miticilor”….
    Ti-am sugerat doar cateva argumente dar sunt mult mai multe…
    Unul evident ar fi ca daca nu avem nevoie de o “Europa cu mai multe viteze” (care, in mod evident, ar lasa Romania “de caruta”) cu atat mai putin este de dorit o Romanie cu mai multe viteze. Trebuie ca cineva sa fie ori foarte prost ori foarte rau intentionat ca sa doreasca asta…. Alt argument este ca daca nu erau “Mintile luminate de la Bucale” plus cateva sute de mii de mitici morti in luptele dintre 1914-16, matale ai fi fost acum cetatean majoritar dar de rangul trei sau patru, cu nume maghiarizat si ai fi utilizat ca limba oficiala altceva decat Romana…. Daca asta-ti convine, toata bascalia ta are sens dar daca nu, ramane doar bascalie ieftina.
    P.S. Unele dintre cele mai eficiente actiuni distructive conduse de la Bucale, au fost cele conduse de Bocut din Rachitele, actualmente primare de Cluj si unul dintre promotorii segregationismului actual, deocamdata doar economic…..

    • Mitica@Romania.ro' Tradare sa fie da` s-o stim si noi !..... spune:

     Aud ca si Iasiul vrea sa intre in Alainta Vestului. Tulai !
     Va fi interesant de vazut cum vor gestiona situatia smecherasii basisti vopsiti in liberali !…..

   • Nu cred ca este Soros ! El ar fi facut-o mai inteligent….
    In cel mai bun caz este prostie neaosa. In cel mai rau caz este un plan cu bataie lunga de rupere a Romaniei.

 3. Atentie@Ludovic.ro' Eu imi apar saracia si nevoile si neamul..... spune:

  Daca primarii PNL vor cu adevarat sa stopeze emigratia la “sursa” (ceeace este foarte greu de crezut !) sa faca bine si sa dezvolte proiecte comune cu judetele mai nevoiase din Romania nu sa investeasca in cai cat mai rapide de export de material uman catre Vest. Si s-o faca in spiritul lozincii Bratienilor: Prin noi insine ! Ca banii europeni sunt si incerti si plini de capcane otravite cum este proiectul Aliantei Vestului despre care Ludovic Orban evita cu pudoare sa discute…. Daca nu va reusi sa stopeze in fasa acest proiect secesionist, s-ar prea putea ca efectele lui sa spulbere ce a mai ramas din Partidul National Liberal. National nu regional ! Ca USR, MPR si oamenii lui Ciolos abia asteapta….

 4. Daca a spus Boc, ca proiectul nu are tendinta secesionista, este musai sa-l credem ?
  Nu cumva chelul si-a pus mana pe chelie ca sa nu se vada cum straluceste ?

 5. Vest@Est.ro' Prosti sau tradatori ? Aceasta-i intrebarea. spune:

  Si cu judetele in care exista cele patru orase, cum ramane ? Ca judetele au votat majoritar PSD si oricum depind de finantarea de la odiosul Guvern Dancila pe care vor sa-l sunteze Aliatii Vestului. Este clar ca ei (Aliatii Vestului) nu s-au gandit prea mult cand au lansat o initiativa care duce inevitabil la tensiuni si fracturi in organizarea statala a Romaniei. Sau ca s-au gandit dar altfel decat pot s-o recunoasca…. Ca doar nu-i putem crede atat de naivi pe alde Boc si Falca….

 6. Au aparut imediat si postacii. Mai rasfirati, baieti, mai rasfirati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus