Planul acțiunilor de interes local pe care le desfășoară, în anul 2023, persoanele din municipiul Deva care beneficiază de venitul minim garantat a fost aprobat de Consliul Local, în ședința ordinară de luni, 30 ianuarie 2023, prin Hotărârea nr. 20/2023.

Conform documentului, principalele activități se axează pe întreținerea curățeniei în zonele verzi și parcurile din oraș, pe alei, la locurile de joacă pentru copii, amenajate în cartiere, la centrele sociale aflate în subordinea Direcției de Asistență Socială Deva, în zonele verzi și spațiile comune aparținând imobilelor de locuințe sociale, precum și în incinta Cetății și în zona telecabinei.

Acțiunile sau lucrările de interes local se desfășoară în cadrul Serviciului Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva (având în vedere obiectul de activitate al acestuia), pe baza situațiilor transmise, lunar, de către DAS Deva cu privire la persoanele nominalizate să presteze lucrări de interes local și numărul orelor de muncă pe care acestea trebuie să le efectueze.

Potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru sumele acordate ca ajutor social, persoanele majore și apte de muncă din familiile beneficiare au obligația să efectueze, lunar, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se depăși regimul normal de lucru. Refuzul de a efectua orele de muncă duce la suspendarea ajutorului social.

Planul de acțiuni sau de lucrări de interes local se aprobă, anual, prin hotărâre a Consiliului Local și se afișează la sediul Direcției de Asistență Socială Deva, împreună cu lista beneficiarilor de ajutor social și lista persoanelor care efectuează orele de muncă pe luna în curs.

Potrivit evidențelor Serviciului Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială, în luna ianuarie, 46 de persoane au avut obligația să efectueze între 4 și 35 de ore de muncă în folosul comunității. Aproape trei sferturi dintre acestea sunt femei (74%) și 26% – bărbați. Totodată, numărul familiilor beneficiare de venit minim garantat în prima lună a anului a fost 84.

Raportat la situația de anul trecut, numărul mediu lunar al beneficiarilor de ajutor social (familii și persoane singure) a fost 77 – în scădere cu aproape 12% față de anul 2021 și cu 27% comparativ cu 2020.

Plata ajutorului social se efectuează de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Hunedoara, pe baza situațiilor transmise, lunar, de către Direcția de Asistență Socială Deva. Suma medie lunară plătită de către stat beneficiarilor de ajutor social din municipiul Deva, în anul 2022, a fost 22.618 lei, conform datelor publicate de AJPIS Hunedoara.

Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva

 

123

1234

SONDAJ DE OPINIE

Cine a fost omul politic al anului 2022 în județul Hunedoara?

  • Vetuța Stănescu (PNL) (35%, 1.641 Votes)
  • Laurențiu Nistor (PSD) (35%, 1.619 Votes)
  • Tiberiu Barstan (AUR) (22%, 1.039 Votes)
  • Oana Biriș (USR) (4%, 176 Votes)
  • Altcineva (2%, 81 Votes)
  • Iuliu Winkler (UDMR) (1%, 40 Votes)
  • Nu știu / Nu răspund (1%, 32 Votes)

Total Voters: 4.628

Loading ... Loading ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus