Comunicat de presă - Consiliul Județean Hunedoara.

În urma unor articole apărute în presa națională și locală, referitoare la descoperirea și predarea unor bunuri de patrimoniu din Munții Orăștiei și datorită unor informații distorsionate, pentru corecta informare a publicului, credem că se impun anumite precizări menite să  aducă mai aproape de realitate acest eveniment.

În luna aprilie 2013 președintele Fundației Dacica, Aurora Pețan, semnalează postului de jandarmi montani Grădiște faptul că într-o zonă limitrofă arealului administrat de Admininistrația monumentului  Sarmizegetusa Regia se află o groapă săpată recent, alături de care a găsit abandonate câteva piese metalice de fier in stare de degradare avansată.

Child head with education icons

GROAPA SEMNALATĂ ȘI CERCETATĂ ÎN 2013

Ulterior acestei sesizări, la fața locului și în zonă, în prezența reprezentanților jandarmeriei, se efectuează cercetări de către poliția de patrimoniu din cadrul IPJ Hunedoara, de către reprezentanți ai Direcției de Cultură Hunedoara și de către arheologi.

În luna iunie 2013, în urma unei percheziții domiciliare în satul Grădiștea de Munte sunt descoperite un număr de 20 de obiecte din fier, în special unelte agricole, care în urma expertizei sunt declarate ca fiind dacice și provenind din groapa semnalată și cercetată.

Child head with education icons

PIESE CONFISCATE LA PERCHEZIȚIE

În cursul acestui an, în primăvară, atât reprezentanții jandarmeriei cât și cei ai firmei de pază care asigura integritatea monumentului, în patrulare, au trecut fiecare o dată, la locul unde este amplasată groapa, fără a observa ceva deosebit și fără a mai găsi artefacte abandonate.

În data de 7 octombrie 2015 de la postul de jandarmi montani Grădiștea de Munte se semnalează că lucrătorii acestei formații, în patrulare, au ajuns la locul gropii și au descoperit  în proximitatea ei mai multe obiecte de fier susceptibile a face parte din categoria artefactelor antice, unele adunate într-o grămadă la 3 metri de groapă, altele risipite pe o rază de aproximativ 6-7 metri, toate la vedere, neacoperite de frunze sau de vegetație căzută.

Child head with education icons

LOCUL DEPOZITULUI DE ARTEFACTE LA 3 METRI DE GROAPĂ 

Child head with education icons

ARTEFACTELE, UNELTE DE FIERĂRIE,  AU FOST FOTOGRAFIATE LA LOCUL DESCOPERIRII ÎN POZIȚIA INIȚIALĂ 

Child head with education icons

NICOVALE DE FIER DESCOPERITE RECENT DE SUB FRUNZE 

Din constatările la fața locului facute de către arheologi reiese că este foarte puțin probabil ca intemperiile sau eroziunea solului să fi fost factorii determinanți al descoperirii pieselor, înclinându-se mai degrabă spre o acțiune voluntară, recentă, făcută de mâna omului, în preajma unei gropi care a făcut obiectul unor cercetări judiciare și de specialitate. În opinia specialiștilor expunerea lor la aer este de dată recentă, până în momentul scoaterii lor la vedere ele putând fi depozitate, ascunse și camuflate în scorburi sau acoperite de frunze în strat gros.

Piesele au fost ridicate de către jandarmi cu ajutorul angajaților firmei de pază Compact Silver Security și transportate în parcarea din fața intrării la Sarmizegetusa Regia. De acolo ele au fost încărcate în mașina jandarmeriei și transportate conform prevederilor Legii 182/2000 la sediul primăriei Orăștioara de Sus, unde au fost predate pe bază de proces verbal.

La rândul său, primarul comunei Orăștioara de Sus le-a predat Direcției de Cultură Hunedoara, ele ajungând în final în custodia  Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Child head with education iconsPIESELE DEPOZITATE LA PRIMĂRIA ORĂȘTIOARA DE SUS 

De precizat că niciun reprezentat al Direcței Județene de Cultură nu a considerat că ar fi necesară o inspectare a locului de unde piesele au fost ridicate, neglijând posibilitatea ca apariția bruscă a pieselor să fie produsul unei acțiuni umane, cu intenții dubioase și răuvoitoare într-o zonă în care au fost semnalate câteva zeci de gropi săpate de braconieri în intervalul 1998 – 2006.

Datoria Direcției Județene pentru Cultură era să cerceteze la fața locului și să sesizeze în cel mai scurt timp organele de poliție, în cazul unor constatări de agresiune împotriva solului și a patrimoniului. Datorită acestei neglijențe, nici până la această oră poliția nu a întreprins cercetări pentru depistarea unei eventuale fapte antisociale cu posibile consecințe grave.

Child head with education icons

PREDAREA CĂTRE DIRECȚIA DE CULTURĂ HUNEDOARA 

În acest context, trebuie precizat că acest eveniment s-a petrecut în afara perimetrului administrat de către Consiliul Județean Hunedoara prin Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice, areal păzit de efectivele de jandarmi montani și de o firmă de pază specializată, areal în care, de la preluarea în administrare, nu a fost înregistrată nicio infracțiune contra patrimoniului.

Nu același lucru se poate spune despre celelalte cetăți dacice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO cărora Ministerul Culturii le refuză sistematic dreptul de a fi administrate și care sunt extrem de expuse acțiunilor de braconaj arheologic, ultima lor vandalizare soldându-se cu aproximativ 400 de gropi făcute de autori încă necunoscuți.

Deva: 13.10.2015

 

Coordonator al monumentelor din județul Hunedoara înscrise în lista PatrimoniuluiMondial UNESCODr. Cătalin Cristescu  Serviciul Public de Administrare a Monumentelor IstoriceAdministrator – Vladimir Brylynskei

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus