Vicepremierul Liviu Dragnea a găsit soluţia prin care baronii locali au fost scoşi din schema finanţărilor menite să echilibreze bugetele localităţilor.

La începutul fiecărui an, primarii din judeţ făceau cărare spre uşa biroului preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, unde aşteptau şi ore întregi pentru a avea ocazia să ceară bani pentru continuarea proiectelor locale.

Primarii veneau la Deva cu căciula în mână şi cu buzunarele goale pentru a se ruga de preşedintele care împărţea bugetul să le dea o fărâmă din sacul cu bani publici.

Nu erau ignoraţi nici şefii partidelor de la nivel judeţean. Aceştia negociau în biroul preşedintelui sumele care urmau să fie alocate primăriilor, dar nu pe criterii de necesitate, ci pe criterii politice. Astfel, sumele alocate se refereau strict la PSD, PDL sau PNL. Abia apoi intrau în ecuaţie primarii care erau “cadorisiţi” cu sumele alocate pe criterii politice.

În 2015, ministrul dezvoltării regionale a scos din schemă târguiala de la nivelul judeţului şi a alocat printr-o formulă interesantă bani către localităţi. Astfel, fiecare primărie va avea un buget minim stabilit de Guvern.

“Nu vor mai fi Consilii Judeţene sau consilieri judeţeni care vor stabili bugetul pentru fiecare comună. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai avea, inclusiv cei din zonele sărace, niciun motiv pentru care în anul 2018 să nu avem în toate localităţile apă, canal şi sistemul de educaţie în sensul reabilitării şi modernizării şcolilor, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.

Potrivit repartizării pe unităţi administrative teritoriale a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, judeţul Hunedoara a primit 118.492.000 lei. O treime din această sumă a fost alocată direct Consiliului Judeţean Hunedoara (39.512.000 lei).

Localităţile al căror buget a fost mai mic decât valoarea minimă stabilită de Guvern au primit suplimentări consistente.

Cea mai generoasă alocare se îndreptă către municipiul Brad, care va primi 9,6 milioane lei. Urmează municipiul Lupeni cu aproape 6 milioane de lei şi Vulcan cu 5,4 milioane de lei.

Între oraşe, cea mai mare sumă a fost alocată pentru echilibrarea bugetului din Aninoasa care primeşte 4,5 milioane de lei.

La nivelul comunelor, cea mai mare alocare vizează comuna Bătrâna care primeşte peste 1,4 milioane de lei, iar cea mai mică ajunge la Băiţa unde au fost alocaţi 24 de mii de lei.

Municipiile Deva, Hunedoara şi Petroşani, precum şi comunele Veţel şi Şoimuş nu primesc sume pentru echilibrare întrucât bugetele acestora sunt mai mari decât valoarea minimă stabilită de Guvern.

Un răspuns

  1. Uite asa se demonstreaza inca o data ca,consiliile judetene nu sunt altceva decit o structura supracomisionara si de aceea trebuesc desfintate.Serviciile utile trecute la deconcentrate si administratiile locale,regii..Prefectura este cea care trebuie sa vegheze la respectarea legalitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus