Preşedintele Klaus Iohannis a primit 43 de cadouri din activităţile de protocol în 2015, printre care copia corespondenţei diplomatice între Mihai Eminescu şi Theodor Rosetti, fotografia cu autograf a Prinţului Charles de Wales, o carpetă persană, valoarea totală a cadourilor fiind de 13.000 de lei.

Cel mai scump cadou primit de Iohannis în 2015 este o carpetă persană ţesută, în culori bej, roşu şi negru, cu dimensiune 168 x0,63 cm, evaluată la 892 de lei, potrivit listei cu “bunuri primite gratuit în timpul activităţilor de protocol”, publicată de Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele a mai primit patru icoane, în valoare de peste 1.000 de lei, cea mai scumpă fiind evalutaă la aproape 800 de lei – icoana “Domnul Isus Hristos”, pictată manual, cu dimensiunea 42×30 cm.

De asemenea, în listă mai sunt patru tablouri, evaluate la 155 de euro în total, cel mai scump fiind tabloul “Scrisoare – Mihail Kogălnicenu” – fotografie pergament cu sigiliu, evaluat la 80 de euro. 
Printre cadouri se află şi trei gravuri, estimate la 350 de euro, cu “Piaţa din Monte Cavalo” – scenă din 1830, un peisaj din Varşovia şi o imagine cu o biserică, cu ramă din lemn.

Iohannis a primit corespondenţa diplomatică dintre Mihai Eminescu şi Theodor Rosetti din 1873, cu copertă din piele (50 euro), fotografia cu autograf a Prinţului Charles de Wales (50 euro), Constituţia Republicii Polone din 1791 (150 euro), o carte poştală transmisă de Ion Luca Caragiale către dr. Paul Zarifopol, Berlin 1909 (40 euro).

În 2015, Iohannis a mai primit în urma activităţilor de protocol patru platouri, un set de două vase de sticlă, un vas ceramic, un bol cu picior argintat, obiecte de artizanat, un ou de lemn pictat, o faţă de masă brodată.

De asemenea, preşedintele a primit cadou o casetă din porţelan alb, gravată cu imaginea Parlamentului german, o statuetă din porţelan, obiecte decorative din sticlă, o copie din bronz a unui monument din Zagreb, o frescă Matrix – o căprioară îngenunchiată de un leu grifon, un cap de cerb din lemn lucrat manual, o sculptură artizanală din lemn, un bust din lemn al lui Vlad Ţepeş, o rolă pergament cu însemne chinezeşti.

Administraţia Prezidenţială nu precizează de la cine a primit Iohannis cadourile sau în ce ocazii au fost oferite.

Toate cadourile primite de preşedinte în 2015 au rămas în patrimoniul Administraţiei Prezidenţiale.

Gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus