În mai puțin de un an, județul a pierdut pe cale naturală peste 13.000 de persoane

Județul Hunedoara se depopulează de la un an la altul. Potrivit statisticilor Institutului Național de Statistică în luna ianuarie aveau domiciliul în acte în județul Hunedoara 453.431 persoane, iar  382.689 aveau cel puțin 18 ani, ele figurând pe listele electorale permanente actualizate în data de 30 iunie 2020. Pe baza datelor de la INS, de la ANPIS, AJOFM, am încercat să alcătuim un tablou complet al populației județului. Statisticile sunt absolut îngrijorătoare – cel puțin 106.000 de hunedoreni nu locuiesc și nu muncesc în județ.

Iată cum am ajuns la această cifră, rotunjind toate datele:

 • Avem în jur de 125.000 de pensionari,
 • În județ sunt aproximativ 115.000 de angajați, adăugând aici și persoanele care s-au aflat în șomaj tehnic,
 • În jur de 58.000 de copii primesc alocație de stat,
 • Sunt aproximativ 2.200 de beneficiari ai venitului minim garantat sau care și-au pierdut acest drept,
 • De asemenea, avem în jur de 3.200 de persoane care au îndemnizație pentru creșterea copilului,
 • Sunt aproximativ 6.000 de șomeri îndemnizați și neîndemnizați,
 • Să admitem că 20.000 de tineri din județ sunt studenți, deși cifra avansată e mare,
 • Să mai adăugăm 5.000 de persoane cu PFA și liber-profesioniști, care își achită contribuțiile la stat,
 • Să punem și 2.200 de persoane care primesc alocație pentru susținerea familiei, deși posibil ca mulți dintre cei să fie și angajați,
 • Să presupunem că sunt 10.000 de persoane care sunt plătite la negru, fără să fie încadrate cu forme legale, sau nu fac absolut nimic neavând nicio sursă legală de venit.

Rezultă un total de 346.600 de persoane. Actele eliberate de serviciile de stare civilă din întreg județul sunt însă pentru 453.431 persoane, deci 106.831 de persoane ori nu muncesc și nu au nicio o sursă de venit, ori nu mai locuiesc în județ. Unde se regăsesc aceștia? Să presupunem că vreo 30.000, cifră din nou exagerată, ar fi în țară, în orașele mari sau lucrează în alte județe. Totuși, rămân vreo 76.000 de persoane despre care nu se știe nimic. Unde s-ar putea regăsi? Cu siguranță, în alte state ale Europei. Așadar, imaginați-vă că județul a pierdut în ultimii ani mai mult decât echivalentul populației municipiului Hunedoara, cea mai mare localitate a județului care are în jur de 72.000 de locuitori în acte.

Dacă ne uităm la cifre, numărul pensionarilor îl depășește pe cel al angajaților. De asemenea, numărul copiilor este la jumătate față de acum 25 de ani. Și numărul locurilor de muncă a scăzut într-un sfert de secol la jumătate, ca să nu mai punem în discuție și valoarea veniturilor populației.

Dezastrul continuă, iar situația din mediul rural hunedorean este de-a dreptul alarmantă. 45 din cele 55 de comune din județul Hunedoara au sub 3.000 de locuitori, iar cinci dintre ele au sub 500, iar una – Bătrâna – a ajuns la circa 120 de persoane, iar dacă va coborî sub 100, localitatea se va desființa.

În acest moment, scăzându-i din statistici pe cei care nu mai locuiesc de fapt în județ, Hunedoara a ajuns la numărul de locuitori stabili pe care îi avea imediat după cel de-al Doilea Război Mondial.

 

5 răspunsuri

 1. Izoleta@pnl.ro' Rrealizarile Guvernului Meu spune:

  Las` ca-i rezolva Izoleta – spaima liftierelor !

 2. CTScanner@Hunedoara.ro' Judetul Huedoara pe perfuzii, la ATI spune:

  Felicitari Monalise pentru radiografia asta cutremuratoare !
  Vezi de ce nu se inghesuie liberalii sa-si asume conducerea judetului ?
  Este mult mai profitabil sa conduci un hotel cu terasa deasupra Castelului Corvinestilor !

 3. meliviomelivio@yahoo.ro' Melania Violeta spune:

  Rezultatul dupa atatia ani de domnie Molot. Cei 100.000 lipsa sunt intr-o lume mai buna, prin uniune.

 4. pai daca am avut si am votat doar oameni politici “capabili” …care ex turnatori/fosti profesori ratati (Molot) , ex tractoristi (Laurentiu Nistor) , daca reprezentata a judetului in Parlamentul Romaniei a fost ani buni de zile o ex educatoare…dansatoare pe mese si pe manele , daca jurnalisti din judet sunt complici ai politicienilor, si angajatii lor directi la posturile locale, asista la furtisagurile lor si ptr asta ….sunt recompensati cu diverse pozitii la “stat” Dan Terteci/ Ana Maria Barb (sotia lui Radu Barb client de functii numite direct de la partid) cu glasul ei suav si mieros ….ce se gudura pe langa coruptii judeteni cand ii are in emisiuni. Daca avem cetateni ai orasului care, spun ” primar mai bun ca Mircia Munteanu nu o sa mai avem niciodata” un primar care sa remarcat dupa 4 mandate si jumatate ca si primar (18 ani) prin garoafele daruite femeilor de 1 si 8 martie pe centrul vechi ….si care a declarat cu mandrie ca ” am adus Shell-ul ….am adus Mc Donald”s-ul ” ptr ce sa ne mai miram ca au “fugit” din judet 100 mii de oameni ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus