Tinerii din Certeju de Sus care au plecat în străinătate în ultimii ani, vor să se întoarcă acasă. Primarul comunei spune că este căutat aproape zilnic de tineri care vor să ştie când va fi demarat proiectul minier care ar putea genera noi locuri de muncă.

Primăria Certeju de Sus a centralizat până în acest moment peste 1.200 de cereri de locuri de muncă pentru exploatarea minieră care s-ar putea deschide în localitate.

“Cele mai multe cereri, peste 700 sunt din partea localnicilor, restul de 500 provin din Deva, Şoimuş şi Hărău. Un fenomen nou, dacă îl putem numi aşa, este dorinţa tinerilor plecaţi la muncă în străinătate, tot mai des manifestată de a reveni acasă. Mă întreabă tot mai mulţi când începe exploatarea minieră de la noi”, a declarat pentru Hunedoara Liberă.ro Petru Câmpian, primarul comunei Certeju de Sus.

Edilul este de părere că tergiversarea proiectului de la Certeju de Sus nu foloseşte nimănui.

“În acest an, au fost angajaţi 50 de localnici, dar volumul de lucru estimat pentru 2015 poate dubla numărul acestora. Cred că tergiversarea proiectului aurifer i-a determinat pe mulţi să renunţe la a mai spera, iar eu nu mai vreau să văd oamenii plecând din comună”, mai spune Petru Câmpian.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat, în data de 16 octombrie 2014, o nouă licență de explorare pentru compania Deva Gold SA în perimetrul Certej Nord – situat tot în comuna Certeju de Sus. Ordinul ANRM a devenit public o săptămână mai târziu, pe 23 octombrie, prin publicarea lui în Monitorul Oficial.

Proiectul minier de la Certej, care ocupă o suprafaţă de 456 hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tona de minereu.

În prezent, în comună, mai trăiesc 3.123 de locuitori.

3 răspunsuri

  1. bine ar fi sa porneasca si proiectul de la Certej si cel de la Rosia Montana si practic sa reinvie tot mineritul din Romania, ca daca tinem minele inchise, nu obtinem nimic. Investitorii stau la usa si noi pierdem timpul. Pana cand?

  2. Daca “fii satului” nu se pot intoarce acasa decat ca sa distruga, daca altceva nu sunt in stare sa “munceasca” decat sa rada de pe harta muntii stramosilor si sa polueze penru ca sa se imbogateasca niste invadatori mai periculosi decat honvezii, atunci mai bine raman unde s-au dus. Avem destui tradatori, colaborationisti si canalii in tara!

  3. rominadolha_18@yahoo.com' tanar certej spune:

    am fost la domnul primar sa las o cerere pt un loc de munca ,iar dansul mi-a raspuns sa merg la vintanu sa ma angajeze ca pe el l-am votat. sper sa ii urmeze pe tata molotz si petrisor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus