Evenimentul va avea loc miercuri, 4 decembrie 2019, ora 12,30, în foaierul Sălii de plen a Camerei Deputaţilor

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, în colaborare cu Universitatea “Babeş – Bolyai”, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Consiliul Judeţean Hunedoara, organizează expoziţia – dezbatere “Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei. Provocările unei comori milenare”.

Evenimentul va avea loc miercuri, 4 decembrie 2019, ora 12,30, în foaierul Sălii de plen a Camerei Deputaţilor (P1), unde va fi vernisată expoziţia cu fotografii de arhivă, realizate în timpul campaniei arheologice din anii ’50, care a dus la scoaterea la lumină a cetăţilor din zona Orăştie. Momentul va fi urmat de o călătorie virtuală prin cetăţile dacice, o prezentare 3D realizată în premieră în România.

“Se împlinesc 20 de ani de la înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a acestui obiectiv, unul dintre cele mai definitorii şi mai importante pentru istoria noastră, iar Comisia parlamentară pentru relaţia UNESCO doreşte să aducă în atenţia publică şi să sublinieze importanţa acestui tezaur de valoare universală. Mai ales că situaţia trenează de ani buni, nici acum cetăţile nu sunt date în administrarea cuiva, nu au manageri şi planuri de management. Singura excepţia este Sarmizegetusa Regia, unde existenţa unui administrator a permis inclusiv alocarea fondurilor necesare continuării cercetărilor arheologice”, a explicat deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

De altfel, în cadrul evenimentului, cercetătorii vor vorbi despre provocările pe care cetăţile dacice din Munţii Orăştiei le reprezintă în continuare pentru istorici şi arheologi, chiar şi după 20 de ani de la introducerea lor pe Lista patrimoniului mondial UNESCO şi, tot în premieră, va fi prezentat modelul de restaurare a cetăţii de la Sarmizegetusa Regia, realizat de Institutul Naţional al Patrimoniului.

Sursa: Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus