Statisticile arată cutremurător – mai bine de 117.000 de persoane care au acte de identitate eliberate în județul Hunedoara nu locuiesc aici

Județul Hunedoara se depopulează de la un an la altul. Potrivit statisticilor Institutului Național de Statistică în luna ianuarie aveau domiciliul în acte în județul Hunedoara 466.016 persoane, iar puțin peste 383.000 aveau cel puțin 18 ani, ele figurând pe listele electorale permanente. La vot, s-au prezentat în 24 noiembrie în jur de 192.000. Pe baza datelor de la INS, de la ANPIS, AJOFM, am încercat să alcătuim un tablou complet al populației județului. Statisticile sunt absolut îngrijorătoare – cel puțin 120.000 de hunedoreni nu locuiesc și nu muncesc în județ.

Iată cum am ajuns la această cifră, rotunjind toate datele:

 • Avem în jur de 125.000 de pensionari,
 • În județ sunt aproximativ 115.000 de angajați,
 • În jur de 59.000 de copii primesc alocație de stat,
 • Sunt aproximativ 2.700 de beneficiari ai venitului minim garantat sau care și-au pierdut acest drept,
 • De asemenea, avem în jur de 3.000 de persoane care au îndemnizație pentru creșterea copilului,
 • Sunt aproximativ 7.000 de șomeri îndemnizați și neîndemnizați,
 • Să admitem că 20.000 de tineri din județ sunt studenți, deși cifra avansată e mare,
 • Să mai adăugăm 5.000 de persoane cu PFA și liber-profesioniști, care își achită contribuțiile la stat,
 • Să punem și 2.200 de persoane care primesc alocație pentru susținerea familiei, deși posibil ca mulți dintre cei să fie și angajați,
 • Să presupunem că sunt 10.000 de persoane care sunt plătite la negru, fără să fie încadrate cu forme legale, sau nu fac absolut nimic neavând nicio sursă legală de venit.

Rezultă un total de 348.900 de persoane. Actele eliberate de serviciile de stare civilă din întreg județul sunt însă pentru 466.016 persoane, deci mai bine de un sfert din populația județului nu mai locuiește și nici nu muncește în județ. Unde se regăsesc aceștia? Să presupunem că vreo 30.000, cifră din nou exagerată, ar fi în țară, în orașele mari sau lucrează în alte județe. Totuși, rămân aproape 90.000 de persoane despre care nu se știe nimic. Unde s-ar putea regăsi? Cu siguranță, în alte state ale Europei. Așadar, imaginați-vă că județul a pierdut în ultimii ani cel puțin echivalentul populației Devei și Hunedoarei.

Dacă ne uităm la cifre, numărul pensionarilor îl depășește pe cel al angajaților. De asemenea, numărul copiilor este la jumătate față de acum 25 de ani. Și numărul locurilor de muncă a scăzut într-un sfert de secol la jumătate, ca să nu mai punem în discuție și valoarea veniturilor populației.

Dezastrul continuă, iar situația din mediul rural hunedorean este de-a dreptul alarmantă. 33 din cele 55 de comune din județul Hunedoara au sub 2.000 de locuitori, iar cinci dintre ele au sub 500, iar una – Bătrâna – a ajuns la circa 120 de persoane, iar dacă va coborî sub 100, localitatea se va desființa.

În acest moment, scăzându-i din statistici pe cei care nu mai locuiesc de fapt în județ, Hunedoara a ajuns la numărul de locuitori stabili pe care îi avea imediat după cel de-al Doilea Război Mondial.

 

 

 

 

 

2 răspunsuri

 1. Nu mai intereseaza pe nimeni, fiecare vrea sa supravietuiasca unde o fi mai bine. Din pacate HD are un potential imens dar prea putini oameni care se implica si fac ceva.

  • tileagaolga@yahoo.com' Olga Tileaga spune:

   Patria ubi bene,un dicton care exprima un fel de dispret la adresa celor care in trecut alegeau sa traiasca pentru ei,pentru binele personal ignorand starea conationalilor .A devenit acum un mod de trai f.raspandit in detrimentul idealului national.Acesta este unul din marile “beneficii” ale aderarii la UE.Au stiut ei de ce sa extinda UE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus