În ultimele zile au vizitat județul Hunedoara nu mai puțin de cinci miniștri din Guvernul PSD+ALDE. Cu ce ne-am ales?

Obiceiul partidelor aflate la guvernare de a-și trimite miniștrii prin județe era o bună ocazie pentru jurnaliști de a pune o serie de întrebări direct celor implicați în luarea deciziilor la nivel central.

Spunem „era o bună ocazie”, la timpul trecut, pentru că în ultima vreme au vizitat județul Hunedoara cinci miniștri, dar niciunul dintre ei nu și-a făcut timp să organizeze o conferință de presă în centrul administrativ al județului.

În 28 iulie a venit „inopinat” în județ ministrul Sănătății, Florian Bodog. Pe neașteptate, adică. Pe neașteptate pentru presă și pentru alți curioși – care l-ar fi putut deranja, de exemplu, cu o întrebare despre situația de netolerat a lipsei vaccinului pentru nou-născuți în județul nostru.

Vă reamintim că vizita ministrului Bodog a venit la două zile de la demiterea în bloc a conducerii Direcției de Sănătate Publică Hunedoara pentru „dezastrul” planului de vaccinare. Doar în prima jumătate a anului 2017 au fost depistate nu mai puțin de 641 de cazuri de rujeolă în județul nostru, iar rata de vaccinare este de sub 50%. De ce? De ce nu au fost vaccinați copiii hunedorenilor?

Ca să lămurim gravitatea situației: riscul de deces pentru un copil nevaccinat care se îmbolnăvește de rujeolă este suficient de mare cât să justifice o abordare foarte serioasă, în general, și una extrem de critică din partea presei, în special. Viața copiilor noștri a fost pusă în pericol de iresponsabilitatea celor plătiți din bani publici, culmea, să aibă grijă de sănătatea noastră!

Domnule ministru, cumva infama conducere a DSP Hunedoara a refuzat să primească vaccinurile pe care le-a trimis onor ministerul sau, la fel de grav, a lăsat copiii de izbeliște deși depozitele erau doldora de vaccin? Nu, domnule Bodog, în primul rând am avut o criză a vaccinurilor, și-abia apoi o neîndeplinire a planului de vaccinare. Adevărul este că nu a fost vaccin ROR în județ (a fost criză la nivel național!), așa că, într-o țară cu oameni sănătoși la cap ați avea multe explicații de dat, pentru că ministerul are datoria de a aproviziona cu vaccin direcțiile județene de sănătate publică – asta dacă face licitațiile la timp…

A nu se înțelege că luăm apărarea conducerii demise a DSP Hunedoara. Departe de noi acest lucru. Au stat bine-mersi pe funcții, și-au încasat salariile de zeci de milioane lunar (că, nu-i așa, bugetarii au salarii, nu glumă!), dar nu am auzit să urle de grija copiilor care rămân nevaccinați. Abia după ce au fost demise, ex-directoarele BADA DELIA MARINELA și CÎNDA MONICA au mârâit: Dacă nu am avut vaccin, cu ce să-i vaccinăm pe copii? Serios? Tocmai lamentarea dumneavoastră de final demonstrează că meritați demise mai demult: ați tăcut atunci când trebuia să vorbiți și ați vorbit atunci când trebuia să vă țineți gura – asta dacă aveați o brumă de bun-simț!

Bun, dar dacă directoarele DSP Hunedoara au fost demise, dumneavoastră, domnule ministru, cam ce pedeapsă credeți că ați merita? Prea v-ați obișnuit cu „dubla măsură” românească și cu fuga de răspundere, domnilor politicieni. Incompetența se numește la fel și trebuie tratată ca atare mai ales în cazul dumneavoastră, cei cocoțați pe funcții înalte, de la înălțimea cărora luați decizii care ne afectează pe toți.

Acesta este contextul în care Florian Bodog vizitează vinerea seara, inopinat, județul Hunedoara. Era în trecere și a zis: Hai să-i fac o surpriză lui Laurențiu (Nistor), să intru pe la el… O discuție cu presa? Nu, era riscant la două zile după criza vaccinurilor. Dacă întrebau ceva nasol? Au făcut o poză la spitalul din Deva și au dat un comunicat despre cum a verificat (sanchi!) ministrul Sănătății calitatea lucrărilor din aripa nouă. A aruncat el, așa, o privire la pereții de rigips și la linoleum (că mobilier medical și aparatură de specialitate nu avem!) și a zis: „Așa da, frumos spital, bravo!”

N-am scăpat bine de ministrul Sănătății, că a doua zi ne-a „sfințit” locul alt înalt demnitar. Sâmbătă, 29 iulie, nimeni altul decât Petre Daea, ministul Agriculturii, a fost la Orăștioara de Sus. Ne-a dat de știre tot printr-un comunicat de presă ulterior momentului: „În acest sfârșit de săptămână, petrecut ca de obicei în teren, ministrul Agriculturii s-a aflat sâmbătă, 29 iulie 2017, în județul Hunedoara, comuna Orăștioara de Sus, unde a fost alături de câțiva gospodari aflați în plină campanie de recoltat la triticale. Recolta de anul acesta a fost foarte bună, oamenii sunt mulțumiți, întâmpinându-și oaspeții cu plăcere și ospitalitate, a apreciat Petre Daea.”

Vai, tovarășe Daea, ce necăjiți am fost că n-am știut să venim cu zecile de mii la Orăștioara, să vă cântăm osanale (cum tare vă mai place), „cu plăcere și ospitalitate”, desigur. Am fi vrut să vă mulțumim pentru succesul Programului Tomate, că, nu-i așa, a fost atât de bine gândit pentru fermierii hunedoreni încât aceștia au primit o subvenție cu care, împreună, ar putea cumpăra un sfert din Merțanul senatorului Carmen Hărău.

Ar fi venit și oierii să vă mulțumească pentru subvenția la kilogramul de lână. Sigur, cei mai răutăcioși dintre ei v-ar fi întrebat cum naiba ați gândit să dați subvenția în iulie, când până și câinele prost de la stână știe că oile se tund în luna mai, ca să nu moară de cald – dar să nu stricăm noi petrecerea câmpenească cu întrebări rău-voitoare, nu? Așadar, a venit ministrul Daea în județ, iar oamenii mulțumiți au luat o pauză de la recoltarea producției uriașe de triticale (un hibrid de grâu și secară – grâu furajer) și l-au întâmpinat cum se cuvine pe distinsul oaspete. Adică au băut și au mâncat până n-au mai putut, că la asta suntem buni.

Daea este ministrul minune din guvernul PSD, cel mai bun din Europa – așa ne-a zis Mihai Tudose. Ce îl îndreptățește? Faptul că are de gând să dea anul acesta „la timp” subvenția pentru agricultură. Asta e foarte bună! Hai, dom-le, nu tu o lună-două-nouă de întârziere, cum eram obișnuiți? Le veți da la timp? Dar salariul îl luați la timp? Dar fermierii fiscalizați plătesc la timp impozitele? Lor cine le ridică statui? Rău am mai ajuns dacă unul care face, întocmai și la timp, treaba pentru care este plătit este ridicat în slăvi ca erou al muncii socialiste…

Tovarășe Daea, care sunt măsurile de sprijin gândite pentru fermierii hunedoreni, ținând cont de specificul județului nostru, ca să nu se simtă discriminați în comparație cu cei din sud (de unde, întâmplător, proveniți și dumneavoastră și domnul Dragnea), pe care i-ați favorizat bine-mersi cu Programul de Tomate? Cum tot sunteți ministrul „de excepție” al guvernului PSD, o atenție excepțională vom acorda și noi planului de dezvoltare pe care l-ați gândit, în genialitatea dumneavoastră, pentru agricultorii din județul Hunedoara. Vă provocăm la o dezbatere serioasă, nu la șușe cu țuică și slănină la sfârșit de săptămână. Așteptăm să veniți la noi să ne dați ceva din preaplinul experienței dumneavoastră, nu să ne luați, și-apoi să vă împăunați că ați bifat o vizită de lucru. Auzim că ați trecut și pe la Prislop. Aici s-ar putea s-o fi nimerit: doar Arsenie Boca mai poate salva agricultura din halul în care au adus-o TOȚI miniștrii din ultimii 28 de ani!

În 8 august a mai venit un ministru PSD în județul nostru: junele Gabriel Petrea, Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social. La Deva și-a programat o întâlnire cu reprezentanții sectorului neguvernamental din județul Hunedoara, în Sala Mare de ședințe a Consiliului Județean. Pentru că activul de partid este în concediu, social-democrații hunedoreni s-au temut probabil că n-o să strângă suficient public aplaudac pentru oaspetele de la București, așa că au chemat presa să asiste la discuția ministrului cu ONG-urile.

Păi ăsta credeți că este rolul presei, domnule Nistor și domnilor de la PSD, să vină să caște gura, să vă facă poze și să vă dea la știri? Înțelegem că ministrul a fost și în Valea Jiului, iar acolo a organizat o conferință de presă. La Deva, unde sunt cele mai mari trusturi locale de presă din județ, de ce nu s-a putut?

Să ne înțelegem bine: aici nu este vorba despre aroganța jurnaliștilor, ci despre șansa de a ne face meseria, în slujba informării corecte a cititorilor noștri!

Tocmai „ministrul Dialogului” vine în județ fără să ofere posibilitatea unui dialog necesar într-o perioadă de mari frământări în foarte multe domenii.

Oamenii vor să afle răspunsuri, domnule ministru al Dialogului, despre situația pensiilor speciale, despre bâlbâielile din măsurile economice ale guvernului din care faceți parte, despre accizele, taxele și impozitele pe care vă pregătiți să le majorați, despre schimbările din Codul Fiscal care nu mai contenesc, despre majorarea salariilor unora pe spinarea altora, despre lipsa investițiilor, despre întârzierea fără nicio explicație a Programului Național de Dezvoltare Locală etc.

La categoria „am trecut pe-aici ca să mă bag puțin în seamă” merită amintite descinderile fulger a încă doi miniștri: Mihai Fifor – ministrul Economiei, și Toma Petcu – ministrul EnergieiFifor, de la Economie, a trecut pe la Brad pentru a purta o discuție despre Muzeul Aurului – cum să-l mute de la Minvest Deva în subordinea Primăriei. Într-un județ dezindustrializat, care a pierdut vreo 120.000 de locuri de muncă în ultimii 25 de ani, poate că ar fi mult mai multe de discutat cu ministrul Economiei, domnule Nistor, nu credeți?

Cât despre prestația lipsită de respect a lui Toma Petcu, ministrul Energiei, vă invităm să citiți caterinca dedicată domniei sale.

Concluzii:

  1. Oricât de mare le-ar fi rangul, miniștrii PSD+ALDE care vin „cu treabă” în județ ar putea să își rupă din prețiosul lor timp pentru a face un raport, o dare de seamă, către populimea care votează din 4 în 4 ani și plătește zilnic taxe și impozite. Cum pot explica și dialoga în campania electorală, ar putea și după ce se văd pe cai mari! Cine ar trebui să le ceară asta? Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara, desigur. În județele care au un șef politic respectat la nivel central, „vizitatorii” nu vin inopinat sau la petreceri câmpenești. Ca să spunem lucrurilor pe nume, vizita „de lucru” a unui ministru în județ trebuie să fie prilej de analize și dezbateri, nu doar de chermeze între domniile voastre! Situația în care a ajuns județul Hunedoara nu scuză nici slugărniciile provinciale în prezența „distinșilor oaspeți de la București” și nici superioritatea cu care suntem tratați de mai-marii neamului care ne vizitează ca pe obiective turistice, și cam atât.

Până atunci, domnule Nistor, poate transmiteți întrebările de mai sus onor miniștrilor care s-au plimbat prin județ sau, și mai bine, răspundeți dumneavoastră.

  1. Pentru a evita eventuale mesaje de felicitare pe adresa redacției din partea liberalilor hunedoreni (care pot avea greșit impresia că acest material le este, indirect, favorabil), să subliniem că, atunci când s-au aflat la guvernare, au procedat cam la fel.

2 răspunsuri

  1. Nu ne-am ales cu nimic. Povestiri fara sfarsit, abureli cu alte cuvinte, dar de fapt astia sunt tovarasii Nistor, Bobora si compania. Le plac doar serbarile campenesti si in rest absolut nimic pentru comunitate.

  2. fane_camel@yahoo.com' Vlad Paul spune:

    Daca sunt asa de “cele mai mari trusturi locale de presă din județ” s-ar fi deplasat la Petrosani, care este tot in judetul Hunedoara. Pentru “Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi”. Sau suntem prea mari si ne-am domnit. Sa vina evenimentele la noi, nu mai mergem noi la evenimente. Iar cele mai mari nu inseamna cele mai bune, mai valoroase, mai profesioniste. Sunt doar cele mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus