După trei luni de la moartea mitropolitului Banatului Nicolae Corneanu, duminică, 28 decembrie, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, va fi instalat un nou ierarh care va conduce Banatul.

Duminică, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, are loc ceremonia de întronizare a noului mitropolit, în jurul orei 11.30, ceremonie care durează aproximativ o oră și la care va participa și Patriarhul României. Atunci se va citi gramata de numire a noului arhiepiscop şi mitropolit, întocmită de cancelaria Sfântului Sinod și aprobată de Patriarhul României. Prin această gramată, Ioan Selejan îşi intră pe deplin în atribuţiile de conducere a Arhiepiscopiei Timişoarei şi a Mitropoliei Banatului.

După ceremonie, în jurul orei 14, Patriarhul României, Preafericitul Daniel, va primi, într-un cadru oficial, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş. Cel mai probabil, titlul va fi oferit Patriarhului la Hotel Timişoara, acolo unde are loc şi masa festivă.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Selejan, Mitropolitul ales al Banatului, s-a născut pe 14 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani din judeţul Bihor, fiind al patrulea copil al familiei. A absolvit Liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea și Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti. După 4 ani de la terminarea studiilor universitare a mers la Mănăstirea gorjeană Lainici, unde a îmbrățișat viața de monah. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar 1990 a absolvit Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. În același an este hirotonit ierodiancon la Mănăstirea Lainici și ieromonah la Tismana. Între anii 1990 și 1994 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici. Își continuă studiile teologice la Institutul Biblic din Ierusalim, unde a urmat două doctorate: unul în Studii Biblice şi altul în Egiptologie şi Orientalistică.

În anul 1994 a fost hirotesit arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim. Adunarea Naţională Bisericească, în şedinţa din 11 ianuarie 1994, a hotărât înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei iar Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a fost ales episcop al acestei Eparhii pe 12 iulie, în același an. Pentru tăria și curajul său mărturistior în acest ținut unde românii sunt minoritari, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop onorific.

A înființat și restaurat mai multe locașuri de cult, a înființat mai multe instituții culturale menite să susțină educația românilor și păstrarea tradițiilor. Înaltpreasfinția Sa are și o bogată activitate editorială, publicând de-a lungul timpului sute articole și mai multe cărți. A participat la conferințe naționale sau internaționale și a reprezentat, de mai multe ori, Biserica Ortodoxă Română la întruniri internaționale. A primit numeroase premii și distincții, iar în 2001 i s-a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Comandor din partea Președintelui României pentru „slujirea cu cinste, evlavie şi dragoste de oameni a Cuvântului lui Dumnezeu”.

sursa: tion.ro

foto: pressalert.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus