Cele mai mari municipii ale județului, Deva și Hunedoara, sunt de multă vreme într-un război al orgoliilor și, mai ales în ultima perioadă, sunt angrenate într-o competiție acerbă pentru investiții și resurse. Decalajul de dezvoltare dintre Deva și Hunedoara este explicat în fel și chip.

Oficialii hunedoreni au încercat, și într-o oarecare măsură au și reușit, să genereze și să speculeze un adevărat complex de inferioritate al Hunedoarei față de Deva. Până la frustrarea hunedorenilor, făcuți să se simtă Cenușăreasa județului, nu mai e decât un pas.

În aceste zile se desfășoară încă un episod al disputei Deva-Hunedoara, faza pe cinematografe. Concret, regizorul Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), a inițiat Campania „Salvați Marele Ecran”, lansată în martie 2014, prin care își propune reabilitarea a 10 cinematografe românești pe parcursul a 7 ani, în localități cu peste 20.000 de locuitori. Atât Deva, cât și Hunedoara, corespund criteriului și au, slavă Domnului, cinematografe în situația de a fi urgent reabilitate.

Contactat telefonic, regizorul Tudor Giurgiu a declarat pentru HunedoraLiberă.ro că acest proiect nu se poate implementa fără sprijinul autorităților locale. „Ei ar trebui să investească în infrastructură, iar noi să venim cu logistica. Prin acest proiect se dorește crearea unei rețele de săli moderne, care ar putea să găzduiască și alte evenimente, nu numai proiecții cinematografice. Planul este unul măreț, dar nu imposibil de realizat. O decizie asupra sălilor care vor fi reabilitate se va lua în toamna acestui an”, a spus Tudor Giurgiu.

Cum s-a mișcat Deva?

Devenii au simțit imediat oportunitatea, așă că s-au dus, la propriu, peste Tudor Giurgiu, la Cluj. La finalul unei conferințe de presă de la sfârșitul săptămânii trecute (în avanpremiera Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF), s-au purtat discuții pentru reabilitarea Cinematografului Patria din Deva. „Eu fiind din Deva mă interesează situația cinematografului Patria. Am vorbit cu primarul Devei și cu reprezentantul local al Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a filmelor – RomâniaFilm (RADEF) și urmează ca zilele astea să trimitem o solicitare către RADEF cu intenția de a moderniza cinematograful Patria”, ne-a spus Alexandru Gruian, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.

cinema patriaCe se întâmplă la Hunedoara?

Contactat telefonic, primarul municipiului Hunedoarei, Viorel Arion, a recunoscut  că nu știa nimic de inițiativa lui Tudor Giurgiu. Mai mult decât atât, la Hunedoara autoritățile văd în acest proiect o problemă, nicidecum o oportunitate. “Noi nu avem cum să dăm bani pentru un obiectiv care nu ne aparține!”, a mai spus Viorel Arion, care a încheiat într-o notă de roman polițist: „M-am interesat, și am aflat că directorul RADEF are ceva probleme. Aștept să văd ce se întâmplă acolo.”

Cinema FlacarAProbabil că deznodământul în chestiunea care îl privește pe directorul RADEF le va fi servit hunedorenilor la pachet cu altă teorie a conspirației împotriva Hunedoarei. Până una-alta, hunedorenii care vor veni la AQUALAND-ul devean, vor putea da în curând o fugă și la cinematograful PATRIA să vadă un film bun.

Un răspuns

  1. baiat_rau79@yahoo.com' baiat_rau79 spune:

    Domnule Arion,sa îți fie rusine!!!! Ai promis multe in campania electorală ,ai avut un banner la casa de cultura ca faci in 3 luni 800 de locuri de munca,nu ai făcut absolut nimic .ai angajat la Primarie niște proaste care nu stiu nici sa dea restul la bani.ai avut o campanie murdara cu bani de la tigani si fierari.Asa va trebuie Hunedorenilor daca L-ați votat pe incultul asta.as avea multe de zis dar mi-e scarba de ce se întîmplă .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus