Aproximativ 200.000 de persoane din Ucraina au intrat în România, de la începutul războiului declanşat de Rusia, prin punctul de trecere a frontierei din oraşul tulcean Isaccea, fluxul de persoane fiind de cel puţin două ori mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Andrei Ene, a declarat, pentru AGERPRES, că din data de 24 februarie până miercuri, 21 septembrie, în România, prin punctul de trecere din Isaccea, au intrat aproximativ 200.000 de persoane, cu circa 47.000 de autovehicule.

“În perioada 24 februarie-21 septembrie 2021, prin acelaşi punct de trecere a frontierei au intrat în România circa 85.000 de persoane cu aproximativ 18.000 de mijloace de transport”, a precizat reprezentantul Gărzii de Coastă.

De la începutul războiului din Ucraina, prin aceeaşi vamă, au ieşit de pe teritoriul Uniunii Europene aproximativ 163.000 de persoane, cu circa 45.000 de autovehicule.

În perioada similară a anului trecut, prin vama Isaccea, au intrat în Ucraina circa 75.000 de persoane cu aproximativ 19.000 de mijloace de transport.

Punctul de trecere a Dunării cu bacul între oraşul Isaccea, judeţul Tulcea, şi localitatea Orlovka, regiunea Odesa, Ucraina, a fost deschis traficului de marfă, în luna august a anului 2020, în urma punerii în practică a unui proiect european în valoare de 5,15 milioane de euro care avea drept obiectiv dezvoltarea comunităţilor defavorizate româno-ucrainene din cadrul Euroregiunii Dunărea de Jos, structură de cooperare transfrontalieră care cuprinde autorităţi din România (judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea), Ucraina (regiunea Odesa) şi Republica Moldova (raioanele Cahul şi Cantemir).

Punctul de trecere a Dunării cu bacul amenajat la graniţa româno-ucraineană ajută firmele de transport prin scurtarea timpilor de aşteptare la frontieră, a costurilor, dar şi a distanţelor, în condiţiile în care, până la deschiderea vămii din Isaccea, pentru a ajunge în România, transportatorii ucraineni erau obligaţi să ajungă la Giurgiuleşti, judeţul Galaţi, şi să tranziteze pe o scurtă distanţă teritoriul Republicii Moldova, implicit să plătească taxe de drum.

În contextul declanşării războiului din Ucraina, Isaccea a devenit unul dintre cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei, iar autorităţile judeţului au solicitat sprijin celor naţionale pentru dezvoltarea acestuia, în contextul în care infrastructura s-a dovedit subdimensionată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus