Calendarul și regulamentul concursului școlar

Deschiderea festivă a concursului „Citești și câștigi! – Cei mai buni dintre cei buni” va avea loc la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, iar Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva vă prezintă calendarul și regulamentul concursului:

21 ianuarie 2020 (ora 13.00) – Lansarea concursului și tragerea la sorți a grupelor

  1. Ianuarie – Aprilie: Perioadă de pregătire
  2. Mai: Grupe (12 confruntări, 4 pe zi, de la orele 11.00, 12.00, 14.00, 15.00)

05.05.2020 (Marți) – 4

06.05.2020 (Miercuri) – 4

07.05.2020 (Joi) – 4

  1. Mai: Sferturi (4 confruntări, 4 pe zi, de la orele 11.00, 12.00, 14.00, 15.00)

13.05.2020 (Miercuri) – 4

  1. Mai: Semifinale (2 confruntări de la orele 13.00, 15.00)

20.05.2020 (Miercuri) – 2

  1. Iunie: Finala mică

03.06.2020 (Miercuri) – (1 confruntare de la ora 13.00)

  1. Iunie: Finala mare

04.06.2020 (Joi) – (1 confruntare de la ora 13.00)

Organizatori:

Concurs organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

Parteneri:

Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara;

Colegiile/ liceele aflate pe primele 12 locuri din clasamentul general al Concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!” 2015-2019.

Lansarea concursului: 21 ianuarie 2020.

Perioada desfășurării: mai-iunie 2020.

Grup țintă: elevii claselor IX-XII de la colegiile sau liceele care au obținut cel mai bun punctaj la ultimele cinci ediții (2015-2019) ale concursului „Citești și câștigi!”.

Loc desfășurare: Deva Mall, Etajul 3, Salle d’Or.

Regulament: Fiecare echipă va fi formată din șapte elevi (un lider, patru coechipieri, două rezerve) și un profesor coordonator. Acesta va comunica componența fiecărei echipe înainte de începerea confruntării. În timpul concursului se va putea face o schimbare în componența echipei, la solicitarea liderului de echipă, iar rezerva va rămâne în concurs până la finalul confruntării respective.

Grupe

Cele 12 colegii și licee invitate în concurs vor fi împărţite în patru grupe. Primele patru echipe conform punctajului din cele cinci ediții ale concursului vor fi capi de serie. Echipele vor fi distribuite în grupe prin tragere la sorţi. Echipele din grupe se vor confrunta între ele. Primele două echipe clasate vor avansa în sferturi. În cazul unei situaţii de egalitate la puncte, la finalul confruntărilor din grupe, echipele cu cel mai mare număr de răspunsuri corecte vor trece în etapa următoare.

Sferturi

Cele opt echipe care au ajuns în sferturi vor disputa confruntări eliminatorii. Din sferturi se vor califica în semifinale patru echipe. În cazul unei situaţii de egalitate, vor fi adresate cinci întrebări de baraj. Dacă se păstrează egalitatea, se vor adresa întrebări până la stabilirea unui câștigător.

Cele opt echipe care au ajuns în sferturi vor disputa confruntări eliminatorii.

Semifinale

În semifinale, echipa câștigătoare din sfertul I va întâlni echipa câștigătoare din sfertul al III-lea, iar echipa câștigătoare din sfertul al II-lea va întâlni echipa câștigătoare din sfertul al IV-lea. În cazul unei situaţii de egalitate, vor fi adresate cinci întrebări de baraj. Dacă se păstrează egalitatea, se vor adresa întrebări până la stabilirea unui câștigător.

 Finale

Echipele câştigătoare din semifinale se vor întâlni în finală, iar echipele rămase vor disputa locul al treilea. În cadrul celor două confruntări finale, echipele vor răspunde la un set de 40 de întrebări. În cazul unei situaţii de egalitate, vor fi adresate cinci întrebări de baraj. Dacă se păstrează egalitatea, se vor adresa întrebări până la stabilirea unui câștigător.

Pe parcursul unei confruntări concurenții vor răspunde la un set de 30 de întrebări din cele cinci domenii: Științe/Generalități, Artă/Sport, Literatură, Geografie și Istorie. Se vor adresa întrebări care vor avea fie patru variante de răspuns, din care doar o variantă este corectă, fie întrebări cu răspuns Adevărat/Fals. Cincisprezece întrebări vor fi alese din temele stabilite de organizatori, iar cincisprezece vor viza cunoștințele acumulate de elevi școlar și extrașcolar. Dificultatea întrebărilor va creşte de la o etapă la alta.

Întrebările și variantele de răspuns vor fi afișate pe ecranul de proiecție. Pentru ambele echipe, liderul de grup va alege răspunsul pe laptopul aflat în față, iar la expirarea timpului, varianta aleasă va apărea automat pe ecran.

Timpul alocat unei întrebări și răspunsului este de 1 minut, în acest timp puteți oricând să anulați răspunsul ales, iar când timpul expiră, ecranul se va bloca.

Un răspuns corect = 1 punct.

Echipa cu cele mai multe răspunsuri corecte va fi declarată câștigătoarea confruntării.

În clasamentul general pe grupe, pentru fiecare dispută câștigată se vor acorda 3 puncte, echipele aflate la egalitate vor primi 1 punct, iar echipa care va pierde nu va fi punctată.

În caz de neprezentare la ora indicată, echipa absentă va fi declarată învinsă, iar echipa prezentă va primi 3 puncte în clasamentul pe grupă (30 de răspunsuri corecte).

La finalul etapei de calificare se realizează un clasament pe baza punctajelor obținute în timpul concursului. În cazul unei situații de egalitate la finalul etapei de calificare, departajarea se va face în funcție de numărul răspunsurilor corecte.

În cazul unei situații de egalitate în sferturi, semifinale sau finale, stabilirea echipei câştigătoare se va face prin mai multe întrebări de departajare alese de către organizatori.

Pe parcursul confruntărilor echipele vor putea veni însoțite de un grup de susținători de la fiecare colegiu sau liceu.

Pentru aprofundarea temelor se poate folosi orice sursă de informare şi documentare care abordează subiectul respectiv. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva împreună cu bibliotecile publice din județ vor pune la dispoziția participanților o bibliografie orientativă, care nu este obligatorie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus