Premierul Florin Cîţu a declarat, referitor la campania de vaccinare împotriva COVID, că “merge bine”, precizând că problema finanţării costurilor vaccinării la nivel local va fi rezolvată, iar un act normativ pregătit de Guvern în acest sens va fi gata vineri, când este programată o nouă şedinţă a Executivului.

“Campania de vaccinare merge bine, suntem în top 10 în Uniunea Europeană”, a afirmat Florin Cîţu, joi, într-un interviu la Radio Guerrilla.

El a subliniat, întrebat despre discuţia pe tema acoperirii costurilor vaccinării purtată între primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, că “acele discuţii nu ar fi trebuit să aibă loc”.

“Discuţia ar fi fost bine să nu aibă loc în spaţiul public, în primul rând, pentru că vorbim de o ordonanţă care este încă în dezbatere şi, ulterior, în Guvern şi căutăm surse de finanţare. În acelaşi timp, eu spun despre campania de vaccinare, mie mi se pare că merge foarte bine, în ritmul ăsta vom ajunge la 100.000 de vaccinări pe zi, problema este să vină şi vaccinurile. Suntem în top 10 în Uniunea Europeană, şi zilnic stăm acolo, în ceea ce priveşte numărul de vaccinări, ceea ce mulţi nu ar fi crezut despre România, dar uite că facem, iar ieri sau alaltăieri am spus că mai comandăm 8 milioane de doze, ceea ce înseamnă că în septembrie ar trebui să fie în România vaccinaţi 10,4 milioane de oameni, din 15 milioane pe care-i avem, de adulţi, cu cele două (doze – n.r.) şi cu rapelul. Ar trebui să fim ok, deci campania merge bine”, a declarat Cîţu.

El a reiterat faptul că finanţarea campaniei de vaccinare este o problemă care va fi rezolvată.

“Şi anul trecut am avut discuţii cu autorităţile locale, despre carantină, de exemplu, şi am făcut un mecanism prin care plăteau autorităţile locale, se deconta prin Ministerul Sănătăţii, de la buget. Am avut câteva surprize neplăcute, cu note de plată umflate şi aşa mai departe. De aceea am spus, va fi acelaşi mecanism, transparent, simplu, plăteşte autoritatea locală, decontează prin Ministerul Sănătăţii, care decontează de la buget, dar vor fi nişte standarde foarte clare. Acum, nici noi nu trebuie să exagerăm, am văzut tot felul de discuţii, se autorizează sau nu se autorizează aceste centre de vaccinare. Vaccinarea este totuşi o procedură simplă, în Africa ştiu că se face în cort, deci, haideţi să fim serioşi. Vrem să vaccinăm oamenii, nu vrem să stăm în spatele birocraţiei, să aşteptăm o lună de zile să avem un centru care va fi dat la o parte peste câteva luni de zile, adică sunt chestii simple”, a spus Cîţu.

Premierul a menţionat că proiectul de act normativ privind acoperirea costurilor vaccinării va fi gata vineri.

“Ordonanţa o să fie gata vineri, acum. Sursa de finanţare va fi de la buget, ceea ce trebuia să mai vedem, dacă putem să decontăm din fonduri europene o parte din aceste costuri, se pare că putem o parte din ele să le decontăm, ceea ce reduce presiunea pe buget în 2021”, a afirmat Cîţu.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus