Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, a reiterat dorinţa instituţiei de prelua în administrare toate cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, după modelul practicat la Sarmizegetusa Regia, în acest sens fiind remis un memoriu către Preşedinţie, Guvern şi alte instituţii abilitate în vederea luării unei decizii în acest sens.

Memoriul a fost transmis autorităţilor centrale în cursul acestei săptămâni, după ce în zona cetăţilor Costeşti-Cetăţuia, Costeşti-Blidaru şi Piatra Roşie au fost descoperite zeci de gropi de mici dimensiuni săpate de persoane necunoscute, chiar înainte de Echinocţiul de toamnă. 

“Este un memoriu adresat Guvernului, Preşedinţiei, Parlamentului, tuturor instituţiilor care, din punctul nostru de vedere, trebuie să fie la curent cu ceea ce întâmplă în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Este vorba despre distrugerile repetate şi de un atentat la zestrea noastră a tuturor românilor. Ne dorim să tragem acest semnal de alarmă disperat pentru că e nevoie de acţiune şi proactivitate pentru ca lucrurile să reintre într-un făgaş de normalitate”, a spus preşedintele CJ Hunedoara.

CJ Hunedoara administrează, din anul 2013, cetatea Sarmizegetusa Regia, în acest sens fiind înfiinţat un serviciu special care se ocupă de monumentele istorice. Aici a fost instituit un sistem de pază propriu, alături de jandarmii montani, şi a fost adoptat un regulament de vizitare a monumentului. Datele statistice oficiale arată că în aceşti doi ani au fost sancţionate peste 120 de persoane care nu au respectat regulile de vizitare impuse, căţărându-se pe monumente sau eludând traseele stabilite pentru turişti.

AGERPRES 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus