Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a susţinut, sâmbătă, la Alba Iulia, că ţine de autorităţile locale şi judeţene din Hunedoara şi Alba să fie clarificat statutul juridic al proprietăţii cetăţilor dacice aflate pe lista UNESCO, iar ministerul poate doar să ofere consultanţă.

“Problema este locală. E vorba de proprietate, de parte cadastrală, de intabulare, diverse tipuri de proprietate. Am discutat, problema este foarte clară, acum, pentru cei din Hunedoara. Noi, ca minister, le oferim suportul legislativ pentru a-şi elabora nişte proiecte, hotărâri de consiliu judeţean sau hotărâre de consiliu local, astfel încât acolo, pe raza localităţilor unde se găsesc cetăţile, să se clarifice în primul rând din punct de vedere al naturii juridice proprietatea acestor cetăţi. Au tot spus că Ministerul Culturii este cel care trebuie să ne facă, trebuie să ne ajute, ei decid. Nu. După discuţii clare cu specialişti din Ministerul Culturii, problema este la ei acasă, dar noi îi ajutăm cu expertiza noastră astfel încât să rezolve problemele, ca să intre în proprietatea UAT- urilor”, a declarat Breaz.

Anul acesta, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, care are în administrare situl Sarmizegetusa Regia, a solicitat, din nou, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale transmiterea dreptului de administrare şi pentru cetăţile dacice de la Costeşti-Cetăţuia, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi Băniţa, obiective de pe lista UNESCO. În Alba, se găseşte pe lista UNESCO cetatea dacică de la Căpâlna. Ea nu se află în proprietatea sau administrarea niciunei autorităţi.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus