O nouă modificare adusă Codului Rutier, sau mai bine spus OUG 195/2002, aduce noi condiții pentru o anumită categorie de șoferi.

 “Extinderea accelerata actuala a zonelor urbane si imposibilitatea adaptarii infrastructurii la valorile de trafic pentru autovehiculele pe patru roti obliga la propunerea de solutii alternative pentru asigurarea unei mobilitati urbane optime la nivelul populatiei. Sprijinirea utilizarii de motociclete usoare prin facilitarea obtinerii permisiului categoria A1 pentru posesorii de permis categoria B este una din solutiile alternative pentru asigurarea mobilitatii urbane”, se spune în expunerea de motive a inițiativei care a fost adoptată tacit de Senat.

Proiectul adoptat prevede ca tinerii care au vârsta de minimum 24 de ani și dețin permisul de categorie B de cel puțin doi ani, vor putea conduce motociclete ușoare fără să fie nevoie să aibă permisul pentru categoria A1.

Bolile care te lasă fără permisul de conducere

Inițiatorii apreciază că avantajul creșterii numărului de motocicete ușoare este acela că duce la creșterea mobilității, se fluidizează traficul, se diminuează problema parcărilor cât și consumul de combustibili ceea ce duce la reducerea poluării.

Pe de alta parte, initiatorii proiectului de lege recunosc ca facilitarea obtinerii permisului categoria A1 de catre posesorii de permis categoria B are si o latura negativa, care se manifesta sub forma cresterii riscului de accident.

In prezent, printre factorii de risc identificati pentru cei care conduc motociclete categoria A1 se numara teribilismul varstei de 16-18 ani si lipsa experientei practice. Pentru a minimiza aceste riscuri, cei doi parlamentari au propus, ca masuri compensatorii, introducerea atat a criteriului de varsta minima obligatorie, cat si a celui de experienta practica obligatorie.

sursa: dcnews

5 răspunsuri

  1. ioanfurdui3@gmail.com' Ioan Furdui spune:

    . . în plus , ar trebui să se ia în considerare “evenimentele/incidentele” avute în trafic și cauza producerii lor vizavi de cel care dorește dobândirea cat. A1

    • Glumesti, nu, adica alea pentru care ai fost prins, de ex. eu am fost prins doar o data cu alcool, dar mai tot timpul conduc baut, deci … ce conteaza bai nene, auzi ““evenimentele/incidentele” avute în trafic” , degeaba esti curat daca esti prost de dai in gropi si te vei urca cu motorul ala pe pietoni/alte masini etc. E simplu toti care au mai mult de 24 de ani si au permis categoria B mai vechi de 2 ani pot conduce A1 … atat … acum hai sa’i urmarim in trafic, hai sa’i testam noaptea la 12, dupa o nunta sau ce mai stiu eu …. be serious!

  2. georgedobromir007@gmail.com' George Dobromir spune:

    De ce de categoria C nu se spune nimic.Daca cuB se pot conduce motoare de 125 cm cu C de ce nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus