Pentru prima dată în România, trotinetele electrice vor fi reglementate printr-o lege care vizează modificarea Codului rutier, document care, printre altele, oferă și o definiție a acestui mijloc de transport.

În text, trotineta electrică este descrisă ca „un vehicul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”. În plus, trotinetele electrice sunt scoase din categoria mopedelor, pentru care este nevoie de un carnet de conducere categoria AM, devenind o categorie de sine stătătoare, pentru care nu este nevoie de carnet.

La capitolul condiții: împlinirea vârstei de cel puțin 14 ani pentru a conduce o trotinetă electrică și obligativitatea de a purta cască de protecție în cazu minorilor sub 18 ani de a purta cască de protecție. De asemenea, trotinetele electrice vor trebui echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. În caz contrar, circulația acestora pe timpul nopții va fi interzisă.

Asemenea, trotinetele electrice nu vor trebui înmatriculate pentru a se putea circula cu ele pe drumurile publice. Însă obligația celor care le utilizează va fi de a circula exclusiv pe pistele de biciclete, în cazul în care drumul respectiv este prevăzut cu așa ceva.

Cei care nu vor respecta normele de circulație a trotinetelor electrice stabilite prin acest proiect de lege vor fi sancționați cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv între șase și opt puncte de amendă (un punct de amendă este 208 lei, ceea ce înseamnă că amenzile ar putea ajunge chiar și la 1,664 de lei).

sursa: dcbusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus