Minerii de la Exploatarea Livezeni vor comemora vineri, 28 noiembrie, 34 de ani de la cea mai gravă, ca urmări, explozie de metan înregistrată în minele din ţară după cel de-al doilea Război Mondial.

În data de 29 noiembrie 1980, Valea Jiului a fost în DOLIU. Bilanţul tragic în urma unei explozii izbucnite în Mina Livezeni a fost unul cutremurător. Nu mai puţin de 53 de oameni şi-au pierdut viaţa (38 de mineri şi 15 militari în termen) şi alţi 27 au fost răniţi grav. 75 de copii au rămas în urma tragicului eveniment fără tată.

Cauzele care au stat la baza producerii tragicului accident colectiv de muncă au fost legate de unele deficienţe în aeraj, întreţinerea şi exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor electromecanice.

Sursa de producere a evenimentului de muncă a fost identificată drept “o scânteie electrică produsă în urma secţionării unui cablu electric ca urmare a căderii de roci”.

Comemorarea victimelor va avea loc la Explotarea Livezeni începând cu ora 10.00. Preoţii vor face o slujbă de pomenire a celor 53 de morţi şi se vor depune coroane în cinstea acestora. De-a lungul anilor însă, comemorarea victimelor cărbunelui a adunat tot mai puţini dintre urmaşii minerilor şi militarilor decedaţi.

EM Uricani, o mină “neagra”

Mina din vestul Văii Jiului ocupă cea de-a doua poziţie într-un, de nimeni dorit, clasament al celor mai grave evenimente de muncă înregistrate după anul 1970.
În data de 2 noiembrie 1972, la Uricani, în abatajul camerei din stratul 3, blocul III s-a produs o puternică explozie de metan, în urma căreia au fost accidentaţi 53 de mineri, 43 dintre aceştia pierzându-şi viaţa. Printre cauzele care au condus la producerea tragicului accident s-au numărat: adoptarea unei metode de exploatare necorespunzătoare, deficienţe în aeraj, precum şi “alte cauze organizatorice”.

EM Vulcan – locul III

Anul 1989 a adus o noua dramă în rândul familiilor de mineri din Valea Jiului. În data de 19 septembrie, la EM Vulcan, 39 de mineri au fost accidentaţi, 29 dintre ei pierzându-si vieţile.
Cauzele care au condus la explozia metanului au fost identificate ca: nerealizarea măsurilor de combatere a acumulărilor de metan şi praf de cărbune, utilizarea în subteran a unor aparate cu flacăra deschisă fără luarea măsurilor corespunzătoare, defecţiuni în aeraj, amplasarea greşită a capetelor de detecţie a metanului şi, nelipsitele “alte cauze organizatorice”.
Ca sursă generatoare a exploziei de metan a fost considerat arcul voltaic produs de aparatul electric de sudură utilizat la amenajarea unui siloz. 

Ziare.com

FOTO: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus