Ministerul Energiei este dispus să-i acorde un împrumut de salvare în valoare de 98,5 mil. lei, doar dacă societatea separă în mod legal activitatea minieră de celelalte activităţi.

CE Hunedoara funcţionează abia de trei ani şi jumătate, în urma fuziunii dintre Electrocentrale Deva, Electrocentrale Paroşeni şi Societatea Naţională a Huilei.

La mai puţin de trei ani şi jumătate de când s-a realizat fuziunea, Complexul Energetic Hunedoara este nevoit să se despartă de Societatea Naţională a Huilei SA pentru a putea obţine împrumutul salvator de 98,5 mil. lei de la stat, în perioada de 6 luni care i se pune la dispoziţie fiind obligat să întocmească şi un plan de restructurare.

Potrivit unui proiect de ordonanţă elaborat de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA), Complexul Energetic Hunedoara ar avea nevoie de aproape 200 mil. lei pentru a ieşi din „situaţia financiară extrem de dificilă” în care se află, în urma discuţiilor cu FMI, BM şi oficiali ai Comisiei Europene (care, de altfel, ceruseră declanşarea procedurii de faliment faţă de societate) stabilindu-se acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvare în valoare de 98,5 mil. lei.

„Ajutorul individual de salvare care se acordă trebuie să fie suficient pentru a menţine centralele electrice de producţie de energie electrică şi termică din cadrul societăţii în stare de funcţionare pe perioada de 6 luni, până la elaborarea planului de restructurare. Anali­zele realizate la nivelul Societăţii au condus la un necesar pentru perioada aprilie-septembrie 2015 de 195.992.891 lei,  dar în baza cheltuielilor minimale considerate eligibile din punct de vedere al legislaţiei comunitare în materia ajutorului de stat, valoarea ajutorului individual de salvare care poate fi acordat este de 98.476.896 lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Dacă nu prezintă planul de restructurare, va intra în lichidare

Ajutorul de stat individual pentru salvarea societăţii nu se acordă în sectorul cărbunelui, motiv pentru care CE Hunedoara va trebui să separe în mod legal, în cel mai scurt timp, activitatea minieră de celelalte activităţi.

„În acest scop, după autorizarea ajutorului de stat individual pentru salvare de către Comisia Europeană şi după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, societatea iniţiază demersurile pentru separarea legală a activităţii miniere din cadrul societăţii de celelalte activităţi, şi va lua toate măsurile necesare pentru a separa legal activitatea minieră şi va depune toate diligenţele pentru a atinge acest rezultat în cel mai scurt timp posibil în termenul legal prevăzut de legislaţia în materie. Societatea va prezenta dovezi că măsurile necesare pentru a separa legal minele în cel mai scurt timp posibil, în termenul legal, au fost luate”, se arată în documentul citat.

Împrumutul este condiţionat şi de întocmirea unui plan de restructurare, în situaţia în care acesta nu va fi prezentat până la data scadenţei împrumutului, so­cietatea fiind obligată să prezinte un plan de lichidare.

Înfiinţat în octombrie 2011

Potrivit datelor postate pe site-ul său, Complexul Energetic Hunedoara s-a format în octombrie 2011 prin fuziunea dintre Electrocentrale Deva, Electrocentrale Pa­ro­şeni şi Societatea Naţională a Huilei, având 6 blocuri energetice cu o putere instalată de 1225 MW şi perimetrele miniere exploatabile Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. Dintre cei aproximativ 6.600 de angajaţi, circa 4.700 lucrează în activi­tatea minieră.

În ciuda restructurării ce i se cere a fi planificată în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a ordonanţei prin care i se acordă împrumutul de salvare, iniţiatorii invocă faptul că „societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. este cel mai mare agent economic din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara, întreruperea activi­tăţii ar creşte semnificativ rata şomajului în Valea Jiului şi în judeţ iar întreruperea activităţii acestei societăţi ar avea repercusiuni şi pentru comunităţile locale care ar fi lipsite de sursele provenite din  impozitele şi taxele locale pe care le datorează Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., ceea ce ar conduce la înrăutăţirea condiţiilor de trai în cadrul comunităţii”.

Sursa: curierulnational.ro

2 răspunsuri

  1. Raspunzator de infintarea dezastrului este Nita.Sa fie tras la raspundere el nu lichidate societati strategice la un moment dat.

    • unikat36@yahoo.co.uk' jiji fecali spune:

      Nita asta fiind cine? Nu cunosc niciun personaj negativ in CEH cu numele asta…. Eventual NICA , celebrul lider care face jocurile conducerii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus