Un număr de 21 de operatori economici care au licență de furnizare a energiei nu și-au îndeplinit cota obligatorie de certificate verzi aferentă celui de-al patrulea trimestru al anului trecut, potrivit unui document al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

În total, cei 21 de furnizori, care sunt fie companii, fie persoane fizice autorizate, nu au achiziționat 41.109 de certificate verzi.

Cele mai mari restanțe le are traderul Transenergo Com, care a intrat în insolvență la mijlocul lunii ianuarie și care nu a achiziționat un număr de 27.093 de certificate. Urmează Complexul Energetic Hunedoara, cu un deficit de 6.311 de certificate verzi, iar pe locul trei este OMV Petrom, cu 4.794 de certificate în lipsă.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe aceste piețe specializate, pentru un câștig suplimentar față de energia propriu-zisă. Furnizorii de energie sunt obligați să achiziționeze o cotă proporțională cu cantitatea de energie pe care o comercializează. Costul cu certificatele verzi este apoi transferat în factura consumatorilor.

Furnizorii de energie vor plăti 539 de lei pentru un certificat neachiziționat în 2016, de două ori mai mult decât prețul maxim de tranzacționare pe piața certificatelor verzi, potrivit unui ordin al președintelui ANRE. Prețul minim avizat de ANRE pe piața certificatelor verzi este de 132,4045 lei pe certificat, iar prețul maxim este de 269,7247 lei.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus