Partidul Național Liberal a depus ieri, 1 aprilie a.c., moțiunea simplă intitulată: În lipsa oricărei Strategii Energetice, copilotul Victor Ponta conduce sectorul minier românesc spre faliment.

Prin această moțiune simplă, PNL trage un semnal de alarmă în mod public referitor la situația dezastruoasă în care se găsește sectorul minier din România.

Cel mai afectate sunt Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara, care împreună asigură aproape 30% din producția de energie la nivelul țării. PNL cere Guvernului condus de Victor Ponta și ministerului economiei condus de Andrei Gerea să oprească jaful de la aceste companii și să elimine influențele politice.

În ceea ce privește Complexul Energetic Hunedoara, rezultatul Guvernării Ponta este creșterea prețului per Gcal de la 85 lei la 130 lei, acumularea de datorii comerciale – de 400 mil. și bugetare – la același nivel. Și în cazul acestei societăți, programul de disponibilizare va afecta un număr de aproape 1000 de angajați, dar cu toate aceste sacrificii nu se știe dacă societatea va mai funcționa.

Guvernul a prezentat măsurile și pentru Valea Jiului unde, deasemenea, urmează sute de concedieri atât de la termocentralele Mintia și 15 Paroșeni, cât și de la minele de huilă.

Complexul Energetic Oltenia înregistrează azi pierderi de aproximativ 120 miloane RON, în ultima perioadă nu au fost plătite taxele și impozitele către bugetul de stat, nu sunt plătite creditele, nu sunt plătiți furnizorii. Asta deși în 2012, CE Oltenia a avut un profit de 44 de milioane de lei.

Motivul dezastrului de la CE Oltenia este numirea vicepreședintelui PSD Laurențiu Ciurel drept manager “profesionist” al complexului energetic. Potrivit DNA, legăturile de partid şi de afaceri dintre Ciurel şi PSD sunt foarte vechi, complexurile energetice din Oltenia dând contracte oneroase Casei de avocatură Dan Şova şi Asociaţii. Un avocat de la Casa Şova lucra la dosare 25 din 24 de ore. Victor Ponta, fost partener al Casei de avocatură Șova, evită subiectul și se spală pe mâini de orice implicare în această speță.

Circa 200.000 de persoane ar fi afectate de închiderea sau reducerea activităţii Complexului Energetic Oltenia.

În acest context, PNL solicită:

1. Implementarea OUG 109/2011 privind guvernanța corporatistă, în spiritul și litera acesteia, pentru a da o șansă reală relansării celor două companii de stat.

2. Elaborarea Strategiei Energetice Naționale, printr-un dialog cu actorii implicați, o strategie care să răspundă cu adevărat nevoilor interne și, mai departe, provocărilor și cerințelor Uniunii Europene.

3. Măsuri concrete pentru eliminarea clientelismului politic care macină sistemul din interior și îl vulnerabilizează în condițiile în care țara noastră ar trebui să identifice soluții urgente pentru consolidarea sistemului energetic național în contextul regional extrem de fragil.

foto: stiridinvest.ro

Un răspuns

  1. Cand a fost Pnl-ul era tare bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus