În urma adoptării legii care fixează praguri minime pentru bugetele locale, mai multe localităţi, în special cele sărace, vor avea bugete mai mari chiar şi cu 900%.

Sumele vor fi alocate direct de către Guvern administraţiilor locale, fără a mai fi nevoie de o repartizare a banilor de către Consiliul Judeţean.

“Legea a fost aprobată de către Parlament. Sumele sunt calculate ţinând dont în proporţie de 55% de populaţie, 15% teritoriu şi 30% drumuri”, a declarat Ministrul Finanţelor Darius Vâlcov.

Nu îndrăznesc încă să se bucure…

Primarii comunelor hunedorene care vor avea bugete mult mai generoase în acest an sunt încântaţi de idee, dar precauţi în declaraţii. Aşteaptă să vadă mai întâi banii în conturi, după care decid unde îi vor investi.

Primarul comunei Balşa, Simion Meteşan are motive de bucurie întrucât, în 2014 bugetul localităţii a fost de aproximativ 700.000 de lei. Potrivit noii legi, bugetul comunei va fi dublu în 2015.

“Până nu primim, până nu vedem bugetul nu pot să vă spun nimic. Dacă e aşa şi vom primi cel puţin 1,5 milioane de lei, e bine pentru că avem nevoie de bani pentru investiţii şi pentru cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene”, a declarat pentru Hunedoara Liberă.ro Simion Meteşan.

Şi la Cârjiţi sunt aşteptaţi banii promişi de Guvern.

“Este foarte avantajos pentru comunele mici. Noi în 2014 am avut un buget de 750.000 de lei aproximativ. Dacă va fi dublat prin noua lege, vom investi în drumuri în general, în infrastructură”, a declarat Daniela Adam, primar al comunei Cârjiţi.

Primarul comunei Gurasada este mai reţinut. Silviu Nan laudă iniţiativa, dar îşi exprimă în acelaşi timp speranţa că nu va rămâne la stadiul de experiment.

“În funcţie de mărimea comunelor, unele sunt avantajate, altele nu. Pentru noi, măsura este binevenită şi aşteptăm să fie pusă în practică pentru a ne putea face planurile. Noi am câştiga 500.000 de lei în plus, evident că ne vor fi folositori. Sper doar să nu fie un experiment şi de la anul să revenim la vechea metodă de finanţare”, spune primarul comunei Gurasada.

Ministrul Finanţelor a precizat că este vorba de o măsură ce va fi în vigoare cel puţin 4 ani.

La nivel naţional, peste 2.000 de localităţi vor avea o creştere majoră a bugetelor, mai ales cele sărace, cu până la 900%.

foto: 4.bp.blogspot.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus